ZoomNews

Το 40% των Ελλήνων πάσχουν από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Ο επιπολασμός της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας (WGO), αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον ακριβή αριθμό που επικρατεί. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 2,5% έως 6,6% στην Ανατολική Ασία έως 13,8% σε 25,8% στη Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το 2005, 4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής  νόσου.

Οι παράγοντες για την αύξηση  της ΓΟΠΝ είναι η γήρανση του πληθυσμού, καθώς είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η γρήγορη κατάποση  ή η κατανάλωση πικάντικων ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Καταγράφεται ότι  ένα  ποσοστό 10-20%   του γενικού πληθυσμού  βιώνει τα συμπτώματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ένα  5%  υποφέρει καθημερινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της ΓΟΠΝ δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της  ΓΟΠΝ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.

Ένας απλός, αποτελεσματικός και  εξαιρετικά γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης  της νόσου είναι η χορήγηση κατασταλτικών της παλινδρόμησης όπως τα αλγινικά (Gaviscon).

Το Gaviscon, συγκρατεί τα οξέα  εμποδίζοντας τα  να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός στρώματος γέλης μέσα στον θόλο του στομάχου, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο. Δρα πολύ γρήγορα και ανακουφίζει  μέσα σε 3 λεπτά ενώ διαρκεί έως και  4 ώρες.

Ο μη συστημικός τρόπος δράσης  των αλγινικών (δεν εισέρχονται στην γενική κυκλοφορία)  τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους, στις οποίες θα πρέπει να συστήνονται ως μονοθεραπεία, καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή που πάσχουν από καούρα.

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) Καθηγητής James Toouli σε μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού (29 Μαΐου), τόνισε ότι μία από τις βασικές προκλήσεις στην υγεία του πεπτικού παγκοσμίως σήμερα είναι η έλλειψη κατανόησης  των αιτιών που σχετίζονται  με τις παθήσεις του και αφορούν τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και το ευρύ κοινό.

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι καλύτερα τι προκαλεί και τι ενεργοποιεί τα προβλήματα υγείας του πεπτικού και να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη σωστή ενημέρωση  ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματά τους».

Related Posts

%d bloggers like this: