ZoomNews

Το μεταναστευτικό καταλύτης των εξελίξεων

Του Γιώργου Κύρτσου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται στην Ε.Ε. το μεταναστευτικό θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας, που τη συνοδεύει, περνούν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το θέμα της μαζικής παράνομης μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Το μεταναστευτικό χρωματίζει με διαφορετικό τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις σε κάθε χώρα. Στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρωζώνης θεωρείται απειλή για την ευημερία των πολιτών τους. Γι’ αυτό έχουν υιοθετηθεί πολύ αυστηροί κανόνες, που ουσιαστικά επιβάλλουν στη χώρα πρώτης εισόδου ενός παράνομου μετανάστη ή πρόσφυγα να βρει τη λύση.

Χώρες με συγκριτικά χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης αντιμετωπίζουν τη μαζική παράνομη μετανάστευση σαν απειλή, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.

Υπάρχουν και χώρες της Ε.Ε. στις οποίες το μεταναστευτικό αποκτά ξεχωριστή πολιτική σημασία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση των Συντηρητικών προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στην παράνομη μετανάστευση, αποδίδοντας και αυτό το πρόβλημα στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. Είναι γνωστή η επιδίωξη της κυβέρνησης Κάμερον να αλλάξει τους όρους συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. και το μεταναστευτικό τής προσφέρει αρκετές ευκαιρίες, για να δημιουργήσει την αναγκαία πολιτική συσπείρωση και να ασκήσει πολιτική πίεση στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα χώρας-μέλους της Ε.Ε., όπου το μεταναστευτικό δημιουργεί πολιτική δυναμική. Η Ουγγαρία δέχεται σε ετήσια βάση πάνω από 100.000 παράνομους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας ή προέρχονται από το Κόσοβο και θέλουν να προωθηθούν προς την Αυστρία και τη Γερμανία.

Οι κοινωνικές πιέσεις που προκαλεί η μαζική παράνομη μετανάστευση ενίσχυσαν εκλογικά το κόμμα Τζόμπικ, που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη Χρυσή Αυγή. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας αντέδρασε σκληραίνοντας την πολιτική της στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Μεταξύ άλλων απαγορεύει τη συγκέντρωση μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εάν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση του κ. Όρμπαν έχει περιορίσει δραστικά τις διαρροές δεξιόστροφων ψηφοφόρων της προς το Τζόμπικ. Επειδή όμως χρησιμοποιεί αυστηρές έως σκληρές μεθόδους διαχείρισης του προβλήματος, κατηγορείται από τις Βρυξέλλες και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι δεν μεταχειρίζεται τους παράνομους μετανάστες με βάση όσα ισχύουν στην Ε.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Στην Ελλάδα η μαζική παράνομη μετανάστευση έχει εξαπλασιαστεί σε σχέση με το 2014 και ο αριθμός των παράνομων μεταναστών, προσφύγων που θα εισέλθουν στη χώρα μας το 2015, μπορεί να ξεπεράσει τις 200.000. Ήδη έχουν αλλοιωθεί τα κοινωνικά και τα οικονομικά χαρακτηριστικά νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ παρατηρείται επικίνδυνη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών σε μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και απλά ζητεί από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να ανοίξουν τα σύνορά τους στους παράνομους μετανάστες που εισήλθαν σε αυτή μέσω της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση και δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. υιοθετούν μία αυστηρότερη στάση έναντι των παράνομων μεταναστών, σε αντίθεση με τη δική μας κυβέρνηση που εφαρμόζει μία πολιτική ανοιχτών θυρών.

Η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την Ελλάδα είναι η συγκέντρωση των παράνομων μεταναστών, προσφύγων σε μεγάλα κέντρα υποδοχής, μακριά από τα αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές και χωρίς καμία εγγύηση ότι θα διευκολυνθούν στη μετακίνησή τους στην Αθήνα και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Εάν αυστηροποιήσουμε τους κανόνες υποδοχής των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων, θα δημιουργηθούν αντικίνητρα και θα σταματήσουν τα διεθνή κυκλώματα να στέλνουν δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα. Προς το παρόν η προκλητικά χαλαρή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα ενισχύει τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές δυσκολίες, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα και προετοιμάζει μία νέα περίοδο πολιτικής ανόδου για κόμματα με τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: