ZoomNews

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών

Υπέρ της Γερμανίας κατά της Αυστρίας ήταν η γραμμή που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παλαιότερα καταγράφονταν και ταυτοποιούνταν περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμπαιναν στην Ελλάδα, αλλά πλέον αυτό γίνεται για το 100%.

Παραδέχτηκε επίσης ότι μπαίνουν καθημερινά στη χώρα περί τους 1.500 με 2.000 ανθρώπους και βγαίνουν μόνο 200 με 300. Παρά ταύτα, επέμεινε να χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη», ενώ ανέφερε ότι δεν φτιάχνονται δομές φιλοξενίας στα σύνορα για να μην ενισχύσουμε τις ροές.

Εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί η συμφωνία για να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, είπε ότι το όριο παραμονής στην Ελλάδα είναι το 1/50 του συνολικού αριθμού, αφού είμαστε το 1/50 της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο βέτο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι μία άσκηση απειλής που βοηθάει».

Αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο πρωθυπουργός μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε και την πολιτική της πρώην υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων αρχηγών και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο τελευταίος είπε ότι «είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στα πλαίσια μίας στρατηγικής».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «η Τασία έπρεπε να τα πει αυτά, αν και τώρα λέμε άλλα» και ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κάλεσε να αναγνωρίσει ότι «την πολιτική σας την έχει καταδικάσει η πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε κανενός την κεφαλή επί πίνακι, αλλά δε θα σας δίνουμε και συγχωροχάρτι για όσα συνέβησαν. Ακόμα και ο Μουζάλας είχε την τόλμη να μιλήσει για σοβαρά λάθη το 2015».

Ο πρωθυπουργός γελώντας, αντέδρασε: «Εντάξει, ο Σταύρος θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ας τον έχει».

Τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη ενόχλησαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια από τις διακοπές που δέχθηκε από τον κ. Λεβέντη του είπε με αυστηρότητα: «Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα».

Στη διάρκεια του διαλείμματος, πάντως, το κλίμα μεταξύ των αρχηγών ήταν χαλαρό και επέτρεπε στον πρωθυπουργό να σχολιάσει το αθλητικό παράστημα του προέδρου της ΝΔ.

«Πως διατηρείσαι;», ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα. «Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον διάλογο των δύο παρενέβη ο κ. Λεβέντης για να πει: «Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών».

Στο επικεντρο της σύσκεψης, πάντως, βρέθηκε η ικανότητα ή η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Όταν είχε συμφωνηθεί η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της Προεδρίας από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ η Φώφη Γεννηματά πλησίασε τους πρακτικογράφους και τους έδωσε μία παράγραφο για να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση ως δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε και την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση. Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ’ ελάχιστον».

Μόλις διάβασε τη δήλωση ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα.

«Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά να του ζητήσει να γράψει και αυτός τη δική του δήλωση. «Και ο Σταύρος (σ.σ. Θεοδωράκης) να εντάξει τη θέση του για υπουργό κοινής αποδοχής», πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ενόψει αδιεξόδου ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Οι θέσεις σας έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και θα επισημαίνουμε και στην ανακοίνωση πως ασκήσατε κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» έδωσε τη «λύση» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τασσόμενος εμμέσως υπέρ του πρωθυπουργού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Related Posts

%d bloggers like this: