ZoomNews

Τροφή για σκέψη… για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Το πρόγραμμα «Τροφή για Σκέψη» παρουσίασε η ΑΝΑΣΑ, με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση του ευρύτερου κοινού αναφορικά με τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η ΑΝΑΣΑ απευθύνεται σε μαθητές, εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς, την ιατρική κοινότητα και εμπλεκόμενους φορείς, ενώ συνολικά η ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Υλοποίηση Δράσεων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Πληθυσμού και Διεξαγωγή Πανελλαδικής Μελέτης-Έρευνας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής».

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
Ενημερωτικό Portal στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anasa-trofigiaskepsi.gr
Παραγωγή έντυπου ενημερωτικού υλικού για μαθητές, εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς, ευρύτερο κοινό
Εκπόνηση ειδικού Εκπαιδευτικού υλικού στα θέματα των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με:
Δραστηριότητες συμμετοχικού χαρακτήρα (π.χ. δημιουργικό παιχνίδι, χειροτεχνία-κατασκευές, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων), που θα υλοποιηθούν μέσα στην τάξη από τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό με τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή των Δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη.
Το παραπάνω εκπαιδευτικό υλικό έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και το επόμενο διάστημα πρόκειται να προωθηθεί στα σχολεία όλης της χώρας, μέσω των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Εκπαιδευτικών Δ/σεων.
Επιμορφωτικό παιχνίδι σε web εφαρμογή και smart phone application, για τους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το παιχνίδι είναι διαδραστικό και μέσα από ένα ευχάριστο και εύχρηστο περιβάλλον, ενημερώνει και εκπαιδεύει τους μαθητές.
Μελέτη πάνω στις θεραπευτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής
Ενημερωτικά σποτ τα οποία μεταδίδονται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καταχωρίσεις και 2 Ενημερωτικές Ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη
Διήμερο Πανελλήνιο Φόρουμ στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής με διεθνή συμμετοχή

Το 2ο Πανελλήνιο Φόρουμ Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής με διεθνή συμμετοχή πραγματοποιείται στις 13 & 14 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 16.30-20.30 & 10.00-17.00 αντίστοιχα, στο Radisson Blu Park Hotel (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα) και απευθύνεται στην ιατρική κοινότητα, σε επαγγελματίες ψυχολόγους και διατροφολόγους, σε εμπλεκόμενους φορείς και σε φοιτητές ιατρικών σχολών και ψυχολογίας.

Η κ. Ζέτα Δούκα Πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ δήλωσε ότι «Με το συγκεκριμένο έργο, η Ανάσα κατάφερε να μιλήσει επί της ουσίας και “στην γλώσσα” όλων των επιμέρους πληθυσμών, κάνοντας έτσι απλούστερα και πιο κατανοητά τα όσα θέλει να επικοινωνήσει. Τόσο το portal όσο και η εφαρμογή για web και smartphone, καταφέρνουν με σύγχρονο και έξυπνο τρόπο, να διεισδύσουν σε “απαιτητικούς” με την τεχνολογία πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα τους νεότερους και έφηβους μαθητές, το κατ εξοχήν κοινό στόχος των ΔΠΤ. Εύχομαι πραγματικά το έργο της Ανάσας να μην μείνει στο “συρτάρι” αλλά με την βοήθεια των αρμόδιων υπουργείων και -κυρίως- των εκπαιδευτικών, να ταξιδέψει εκεί που πρέπει και να βοηθήσει όπως πρέπει την καταπολέμηση των ΔΠΤ».

Από την πλευρά της η Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου, Κλινική Ψυχολόγος & Μέλος του ΔΣ της ΑΝΑΣΑ κ. Μαρίτα Γεραρχάκη ανέφερε: «Σαν επιστημονικά υπεύθυνη του έργου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ΑΝΑΣΑ, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για εμένα η ολοκλήρωση όλων των δράσεων του έργου. Οι ΔΠΤ συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για τους θεραπευτές αλλά και το ευρύτερο κοινό, τόσο σε ό,τι αφορά την ερμηνεία τους όσο και σε σχέση με τον θεραπευτικό τρόπο αντιμετώπισης τους. Η “Μελέτη πάνω στις Θεραπευτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των ΔΠΤ” αποτελεί ένα έγκυρο κλινικό εγχειρίδιο/εργαλείο ενημέρωσης, αφύπνισης και θεραπευτικής προσέγγισης σε κλινικούς συναδέλφους, ιατρούς και γενικότερα επαγγελματίες στον θεραπευτικό ευρύτερο χώρο της χώρας μας. Με τα “Εγχειρίδια/Οδηγούς Α’ς και Β’ς Εκπαίδευσης σχετικά με τις ΔΠΤ” η ΑΝΑΣΑ μεριμνά για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την πρόληψη των ΔΠΤ. Εύχομαι από την ψυχή μου όλο το έργο και οι δράσεις τους να είναι καλοτάξιδες και εύχρηστες και ως αποτέλεσμα, να λειτουργήσουν καταλυτικά στην σωστή και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των πασχόντων με ΔΠΤ».

Related Posts

%d bloggers like this: