ZoomNews

Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού

«Με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ κατηγόρησε τους εταίρους ότι υπέβαλαν στην Ελλάδα πρόταση-τελεσίγραφο, επί της οποίας ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει.

«Σε καλούμε να την απορρίψεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαο και αναφερόμενος στη συμφωνία που προτείνουν οι Θεσμοί, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμη. «Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν» εκτίμησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το κόστος ενός Grexit είναι τεράστιο. Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το τι σημαίνει το «όχι» στο δημοψήφισμα, είπε πως και οι ξένοι είναι μπερδεμένοι, ότι δεν θέλουν το «όχι» και διαβεβαίωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να αποτελέσει μέσο για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

«Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των πολιτών που θα πει “όχι”, τόσο πιο ισχυρή η διαπραγματευτική θέση της χώρας» υπογράμμισε, μην κρύβοντας ότι επιθυμεί μια επικράτηση του «όχι» με ποσοστό άνω του 60%-70%.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη της Κυριακής. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της Κομισιόν στην ουσία δεν ήταν δική της, αλλά του ΔΝΤ, ενώ επισήμανε ότι καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, οι τρεις Θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), είχαν διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά υπερίσχυσαν οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα, εάν ο λαός ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε η απόφαση των ψηφοφόρων να γίνει νόμος του κράτους.

Όσο για το δικό του πολιτικό μέλλον έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη, αρκέστηκε να δηλώσει σιβυλλικά ότι δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού».

Παράλληλα, επέμεινε να καλεί τους εταίρους να προσχωρήσουν στη λογική του ρεαλισμού και εξήγησε ότι η Αθήνα κάλυψε τις απαιτήσεις τους με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία παραδέχθηκε ότι είναι υφεσιακά, αλλά επιχειρηματολόγησε ότι η κυβέρνηση τα υιοθέτησε, επιδιώκοντας να φτάσει σε συμφωνία.

«Δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε να αλλάξει τα πράγματα» εκτίμησε ακόμη ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι δανειστές ζητούσαν συνεχώς νέα μέτρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνης» τόνισε, «αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του ελληνικού λαού». Ακόμη, εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου, τις επόμενες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της Ελλάδας είναι να παραμείνει στο ευρώ, τονίζοντας: «Ποιος μπορεί να ξεκόψει την Ελλάδα από την Ευρώπη;». Επέμεινε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης, εξηγώντας ότι ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός και όχι… αφρικανικός.

 

Παραδέχθηκε, πάντως ότι περίμενε διαφορετική στάση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν έπεσε έξω στην εκτίμησή του ότι η Άνγκελα Μέρκελ «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να πει όχι η Μέρκελ, γιατί θα επιδιώξει να καρπωθεί την έξοδο από την κρίση».

Related Posts

%d bloggers like this: