ZoomNews

Τσίπρας: Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο, είχα αυταπάτες και έκανα λάθος υπολογισμούς

Αυτό το εξάμηνο ήταν μια περίοδος μεγάλων εντάσεων και συγκινήσεων δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» και στον Δημήτρη Αρβανίτη, προσθέτοντας πως πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη του δώσαμε.

Σε αυτό το εξάμηνο, υπογράμμισε υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και διαφορετικές επιδιώξεις από τις δυο πλευρές.

Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ακόμη και αν εμείς ματώσουμε, να σταματήσει να ματώνει ο λαός. Η εντολή που πήραμε από το λαό ήταν να κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, δεν υποσχεθήκαμε ένα υγιεινό περίπατο. Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μια σκληρή μάχη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είχα αυταπάτες, έκανα λάθος υπολογισμούς, αλλά σε κάθε βήμα ενημέρωνα το λαό, έλεγα τις προθέσεις μου, τόνισε.

Αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο, σημείωσε με νόημα ότι η κοινωνία και ο λαός, άφησαν πίσω πολλές φορές, το κόμμα αλλά και την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά, ορισμένοι γκρίνιαζαν…
Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρακτικά δεν είχε άλλη επιλογή. Σημείωσε πως ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου, αλλά μονόδρομος.

Η βασική στάση των εταίρων μας ήταν ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση και να πάρει ό,τι απομένει από το προηγούμενο πρόγραμμα σε χρηματοδότηση.

Μας έδιναν δηλαδή περίπου 13 δισ. για 5 μήνες παράταση, στους οποίους θα είχαμε τρία reviews. Το βασικό πρόβλημα ήταν πως οι ευρωπαίοι δεν ήθελαν να πάνε στα κοινοβούλια τους και να ζητήσουν φρέσκα χρήματα για την Ελλάδα, υπογράμμισε.

Το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να «ξεμπροστιάσει» τους ξένους και τη σκληρή στάση τους. Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε Παρασκευή πρωί σε μια σύσκεψη στις Βρυξέλλες μετά το τελεσίγραφο που λάβαμε από τους εταίρους.

Το βράδυ συγκάλεσα το κυβερνητικό συμβούλιο του οποίου τη συνεδρίαση διέκοψα για να επικοινωνήσω με Μέρκελ και Ολάντ, είπε.

Από τους δυο ηγέτες ζήτησα να συμβάλουν ώστε να υπάρξει μια ηρεμία στη χώρα μέχρι να πάμε το δημοψήφισμα. Και οι δυο μου είπαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, υπόσχεση που δεν κράτησαν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μόνο η Μέρκελ με προειδοποίησε ανοιχτά και δημόσια ότι το δημοψήφισμα περιέχει το ερώτημα δραχμή ή ευρώ, σημείωσε.

Η επιβολή των capital controls ουσιαστικά προήλθε από τους δανειστές και ήταν μια εκβιαστική απόφαση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα κέντρο του πλανήτη.
O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ζημιά από τα capital controls είναι αναστρέψιμη.

Σημείωσε ακόμη ότι το σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει και θα παραμείνει στο τραπέζι όσο δεν υπάρχει λύση για το χρέος.

Εκτίμησε ότι το πρωτογενές ισοζύγιο ενδέχεται να είναι μηδενικό εφέτος, αναλόγως των συνθηκών.
Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, και όταν όλος ο κόσμος είδε πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό, δεν μπορεί κανείς να αξιώνει ιδιοκτησία του προγράμματος, υπογράμμισε. Η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει αλλά θα προσπαθήσει να βρει αντισταθμιστικά μέτρα. Τη μάχη δεν θα την εγκαταλείψουμε, η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε στις 12 Ιουλίου, σημείωσε.

Οι φήμες για νέα προαπαιτούμενα ξεκινούν από εδώ, πάνε έξω και μετά ξαναγυρνάνε εδώ. Εγώ ξέρω το πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτά που συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα προηγούμενα μνημόνια είχαν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ είχαν και ονομαστικές μειώσεις μισθών.

Μια καλή συμφωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα ήταν αυτή που θα έδινε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας, μια ρύθμιση για το χρέος αλλά και έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σημείωσε ότι θεωρεί λανθασμένη την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Related Posts

%d bloggers like this: