ZoomNews

Τσίπρας: Εκλογή ΠτΔ από τον λαό και δημοψηφίσματα-Έδωσα εντολή για plan B

Την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, και ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα με διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας, η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη». «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτάται ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί, δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.

«Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα» εξηγεί.

«Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» εξηγεί.

Για τον εκλογικό νόμο

«Εμείς κάνουμε το καθήκον μας… Εάν δεν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος (σ.σ στις επόμενες εκλογές) θα πάρουμε τις 50 έδρες, γιατί εμείς θα τις πάρουμε» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , ενώ επιχείρησε να διαλύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019».
Άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν 3% για είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, αλλά και το ενδεχόμενο να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, ενώ παραδέχεται και τις δυσκολίες της διακυβέρνησης δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «αισθάνομαι σαν τον τενίστα που τού έρχονται τα μπαλάκια και τα βαράει».

Για το PLAN X

Ως προς τις αποκαλύψεις του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρειθ για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι είχε ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη να ετοιμάσει plan B. Ωστόσο, πρόσθεσε πως ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του», είπε.

Ηταν θεωρητικό το σχέδιο, στην πράξη δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση «Plan B».

«Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ανοησίες» τα περί απωλειών από τη διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στο κόστος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοησίες» την εν λόγω συζήτηση, καθώς, όπως υποστήριξε, συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. «Να δούμε όχι τις προβλέψεις αλλά τα πεπραγμένα» ανέφερε, εξηγώντας ότι την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω κατά 17,5% του ΑΕΠ.

Η χώρα υπέστη μία τρομακτική υποανάπτυξη από το 2008, έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ, «αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών της περιόδου» προσέθεσε, εκτιμώντας ότι οι τωρινές προβλέψεις να είναι ρεαλιστικές, να καταστούν πραγματικότητα γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016.

Capital Controls

Οσον αφορά τα capital controls, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ τα ζητούσε από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχέθηκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στα capital controls, συμπλήρωσε.

Η απάντηση Στουρνάρα

Σύμφωνα με την Ημερησία, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, αμέσως μετά τη συνέντευξη τόνιζαν με νόημα: «Η ΤτΕ εισηγήθηκε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό. Η εισήγηση έγινε προκειμένου να διαφυλαχτεί το τραπεζικό σύστημα και όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες». Ουσιαστικά τονίζει η ΤτΕ ότι η αναταραχή λόγω του δημοψηφίσματος αλλά και η παρατεταμένη διαπραγμάτευση που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία, ήταν οι αιτίες επιβολής των capital controls.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες σημείωσε ότι είναι «θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ. Έτσι προκύπτουν οι 4 άδειες. Οι 4 τηλεοπτικές άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Αδειες θα πάρουν όσοι πληρώσουν περισσότερο και είναι εντάξει τα χαρτιά τους. Ο διαγωνισμός θα γίνει αρχές Αυγούστου και με τον τρόπο που θα γίνει θα είναι υπερήφανος ο δημόσιος τομέας».

Related Posts

%d bloggers like this: