ZoomNews

Τσίπρας: Αισθάνομαι ασφαλής με την πλειοψηφία των 153, ύποπτες τυχόν αποχωρήσεις

«Αισθάνομαι ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ .

Ο κ.Τσίπρας που τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης για τα πεπραγμένα, αλλά και τους στόχους της δεύτερης θητείας του τόνισε ότι επιδιώκει συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Ταυτόχρονα, ο κ.Τσίπρας επιχείρησε να κλείσει το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού και των αλλαγών στην κυβερνητική σύνθεση, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ορίζοντα τετραετίας.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ως πυλώνες σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, λέγοντας μάλιστα, ότι «η αστάθεια βρίσκεται στην άλλη πλευρά».

Όπως είπε, δε, εφόσον υπάρξουν νέες αποχωρήσεις από τις τάξεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, αυτές θα είναι πολύ ύποπτες, καθώς όλοι όσοι εκλέχθηκαν με την λίστα στις προηγούμενες εκλογές, γνώριζαν πολύ καλά την συμφωνία.

Ο κ.Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, επισημαίνοντας πως είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για τα μείζονα ζητήματα και άλλο η συγκυβέρνηση. «Ποτέ δεν ζητήσαμε να μας στηρίξουν, αλλά να καταθέσουν τις προτάσεις τους», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως θα επιδιώξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις, πρώτα και κύρια στην κοινωνία.

«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και δεν είχε στόχο η πρωτοβουλία μου τη διεύρυνση της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός για το συμβούλιο αρχηγών και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες.

«Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι πρέπει να προβεί στην αυτοκοκριτική της.

«Θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα από όλα στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θα ήμουν ευτυχής αν έβλεπα σε κρίσιμα ζητήματα να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις και θα τις επιδιώξουμε, διότι οι κρίσιμες αλλαγές απαιτούν διαδικασίες διαλόγου συντεταγμένου που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε όμως ότι αυτό δεν συνιστά αδυναμία και ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συνδιαλλαγή με κανέναν.

«Δεν χρειαζόμαστε στήριξη. Θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντας 4ετίας, όπως το ασφαλιστικό που είναι εθνικό θέμα, τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να πούμε όχι σε οριζόντιες περικοπές, να χαράξουμε την εθνική κόκκινη γραμμή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαπλοκής είπε ότι το τρίγωνο της αμαρτίας- το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα- θα σταματήσει στον τόπο.

«Πέρασα και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δια πυρός και σιδήρου», είπε ο πρωθυπουργός για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από το μιντιακό σύστημα και υπογράμμισε ότι «σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες», προσθέτοντας ότι τα κόμματα έχουν ευθύνη αυτούς τους κανόνες να τους τηρήσουν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον έχει ξαφνιάσει αρνητικά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών όπως το ΕΣΡ.

Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει και υπογράμμισε πως αν δεν ανταποκριθεί στη διαβούλευση για τις ανεξάρτητες αρχές η αντιπολίτευση με προτάσεις στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή: «Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η αστάθεια δεν βρίσκεται στην κυβερνητική πτέρυγα, βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

«Θέλουμε να ξεφύγει η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε. Μέχρι να γίνει όμως αυτή είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο

»Αποφύγαμε τον κίνδυνο κουρέματος καταθέσεων. Success story δεν είναι μόνο οι δείκτες, είναι να βρει ο κόσμος δουλειά. Χάρτης εξόδου από την κρίση. Η χώρα να ανακτήσει την κυριαρχία της

»Είχαμε μείωση της ανεργίας κατά 1,5%. Δηλαδή είχαμε 112.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να λεηλατήσουμε την πιο αδύναμη κοινωνική κατηγορία, τους συνταξιούχους. Είμαστε με την κοινωνία και το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια».

«Πρέπει να βρούμε αξιοπρεπείς δουλειές για τους άνεργους και ταυτόχρονα να μην λεηλατήσουμε τους συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το Ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή.

»Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ».

«Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

»Δεσμεύομαι καθαρά επ’ αυτού.

»Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε την στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων.» είπε ο κ. Τσίπρας.

Το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι «έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών» και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

Για τη FRONTEX είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις, είπε ότι “εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι», και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας.

«Δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας», τόνισε.

Related Posts

%d bloggers like this: