ZoomNews

Τσίπρας για συμφωνία: Δύσκολη επιλογή που όμως δίνει εξιτήριο από την επιτροπεία

Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για «δύσκολη πολιτική επιλογή» που όμως δίνει «εξιτήριο από την επιτροπεία και τέλος στην εποχή των μνημονίων» .

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη και βιώσιμη», τονίζοντας ότι έχει «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε σήμερα, λίγες μέρες μετά την κατάληξη ακόμα μιας κρίσιμης και σκληρής μάχης. Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατορθώσαμε η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη».

Σημείωσε, επίσης, πως «παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», αν και όπως παραδέχθηκε «και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε».

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας»

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει «πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της και απόλυτη επίγνωση της κατάστασης» ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των δανειστών. «Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα» είπε.

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά»

Eίπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει ως θεμελιώδη στόχο της να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά, όπως ανέφερε, δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει αυτό το στόχο λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος. «Δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες της λογικής του «πάση θυσία». Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί. Για το λόγο αυτό, διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα, καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας» επισήμανε.

Αναφερθείς στο περιεχόμενο της τεχνικής συμφωνίας είπε ότι βρίσκεται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020, με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1% αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης. Επανέλαβε ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή, όπως είπε, «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος».

Σε ξεχωριστό άρθρο τα αντίμετρα

Για τα αντίμετρα διευκρίνισε ότι θα κατατεθούν ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή ώστε «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι περιμένει να δει την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη «ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα». «Με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις», δήλωσε.

Related Posts

%d bloggers like this: