ZoomNews

Συνέντευξη στην ΕΡΤ- Τι είπε για οικουμενική, Β. Λεβέντη, ασφαλιστικό
Τσίπρας για διαπλοκή και ονόματα: Είμαι πρωθυπουργός, όχι ο Χρυσός Οδηγός

Απέκλεισε την οικουμενική ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά, Βασίλη Σκουρή, Βούλα Κεχαγιά και συντονιστή τον Πάνο Χαρίτο.  “Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με τους 153 βουλευτές», αλλά «θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσεις, γιατί όχι και κοινοβουλευτικές» απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά για τη διαπλοκή και ποια είναι τα ονόματα, απάντησε: “Είμαι πρωθυπουργός, όχι ο Χρυσός Οδηγός. Εγώ βάζω τους κανόνες. Αν κάποιος είχε συνηθίσει να ρίχνει λεφτά για να μην ελέγχονται τα δάνειά του ή να μην πληρώνει τους φόρους του, αυτό τελείωσε. Θέλετε να με βρίζετε, να με χτυπάτε, κάντε το, αυτό τελείωσε», τόνισε ο πρωθυπουργός. “Σε αυτό τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες. Περάσαμε νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες ώστε να μπουν κανόνες και να υπάρξουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τα μέσα που δεν στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να μπουν κανόνες. Δε θα μπω σε ονοματολογία. Το θέμα δεν είναι αυτό αλλά να βάλουμε κανόνες”.
Αναφερόμενος στον Βασίλη Λεβέντη απάντησε ότι τον εκτιμά κι ότι θα τον συναντήσει όπως και άλλους πολιτικούς αρχηγούς εκτός της Χρυσής Αυγής. Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που “είναι ωραίες αλλά ανεφάρμοστες”.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με το γερμανικό δημοσίευμα ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο πλοίο όπου ο κ. Τσίπρας σχολίασε: “Είχαμε διάψευση που δεν συνηθίζει η πρεσβεία, αλλά και γεγονότα: το πρόγραμμα υλοποιείται ενώ ο Στάινμάϊερ έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις. Εχουμε ξεπεράσει δύσκολους κάβους, τους δυσκολότερους θα έλεγα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η χώρα δεν είναι μόνη στην Ευρώπη, τόνισε. Είναι παράδειγμα πως λειτουργεί η δημοκρατία, όπως φάνηκε με το δημοψήφισμα, ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το προσφυγικό αλλάζει την ατζέντα.Δεν με ανησυχούν τέτοια δημοσιεύματα».

Σχετικά με τη συναίνεση είπε: “Όταν μαζευόμαστε σε ένα τραπέζι με τον ΠτΔ δεν το κάνουμε για να πείσουμε ο ένας τον άλλο να συγκυβερνήσουμε. Ζήτησα το αυτονόητο: να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε αν υπάρχει εθνική γραμμή πλεύσης.Αποκλείω την οικουμενική ή μια συγκυβέρνηση γιατί δεν το χρειαζόμαστε. Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με τους 153 βουλευτές. Η συνάντηση με τους αρχηγούς δεν είχε τέτοιους στόχους. Προ διμήνου είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός αποφάσισε. Στο ορίζοντα της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα. Το όραμά μου δεν είναι να διαχειριστώ την εξουσία αλλά να κάνω τομές.

Για το ασφαλιστικό: “Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό θα το βρούμε μπροστά. Σε αυτά τα ζητήματα δεν αρκεί να λες έχω το 35%. Θα θελήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Αυτό όμως δεν συνιστά αδυναμία να κυβερνήσουμε. Δεν θα τους βγει σε καλό να το βλέπουν έτσι. Από τους δημοσιογράφους ακούω ότι οι δανειστές αντιδρούν σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Εμεις είμαστε με την κοινωνία. Πρέπει να βρούμε δουλειές για τους άνεργους αλλά και να μην λεηλατήσουμε την πλέον αδύναμη ομάδα, τους συνταξιούχους. Εχουμε συγκροτημένη πρόταση. Δεν απαντά μονάχα στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους δανειστές. Πρέπει να πάμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες με 15 χρόνια εργασίας να έχουν μια εθνική σύνταξη ως βάση αλλά και να ενοποιήσουμε τα Ταμεία. Σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% του ΑΕΠ που απαιτούν οι δανειστές έχουμε διάφορους τρόπους. Μια από αυτές είναι η μικρή των εισφορών που θα απορροφηθεί σταδιακά με την αύξηση του ΑΕΠ. Η τελική επιλογή θα είναι της κυβέρνησης.Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Αυτή τη θέση έχουμε και δεν πήραμε συναίνεση από την αντιπολίτευση, ούτε από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Για τα κόκκινα δάνεια: Η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε μηδέν προστασία. Οι δανειστές ξεκίνησαν από το 16% και φτάσαμε στο 60%. Ακόμα και ο πρόεδρος Ολαντ ήρθε στην Αθήνα και είπε αυτό που δεν έλεγαν οι δικοί μας, ότι πρέπει να προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες των αδύναμων.

Οι λεπτομέρειες για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Είναι σύνθετο θέμα, το οποίο απαιτεί και από την κυβέρνηση τεκμηριωμένη θέση. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν τα κέρδη στο εξωτερικό και τις επιχειρήσεις τους στο κόκκινο. Θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως τα distress funds, το παλεύουμε.

Τα εργασιακά

 

Related Posts

%d bloggers like this: