ZoomNews

Τσίπρας: Υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας

“Υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας” είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιστάθμιση αυτών των πολιτικών με αντίρροπα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ειδικά στους αγρότες, όπως τόνισε.

Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, όπως προσαρμόζονται και οι αγρότες στις καιρικές συνθήκες, είπε χαριτολογώντας στην αρχή της ομιλίας του, ενώ αναφέρθηκε στην συμφωνία με τους θεσμούς, που έγιναν τέσσερις, όπως είπε «και θα επιδιώξουμε να γίνουν περισσότεροι, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι ένας θεσμός δημοκρατικός».

«Η συμφωνία ελπίζουμε ότι θα δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πως και μετά την επίτευξη συμφωνίας η κυβέρνηση θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν καλύτεροι όροι.
Δέσμη μέτρων για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους αγρότες, εξαγγέλλοντας όσα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση προτείνει να ορισθεί στο 50% η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες, καθώς όπως επεσήμανε «θέλουμε να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους».

«Αγρότες θα θεωρούνται όσων το 50% των εισοδημάτων τους προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες και για αυτούς τους επαγγελματίες αγρότες η φορολόγηση θα είναι 13% και η προκαταβολή φόρου στο 50%» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ επεσήμανε ότι για τους νέους αγρότες, προτείνονται ειδικά φορολογικά μέτρα, που αφορούν σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στο 30% και της προκαταβολής φόρου για τρία με πέντε έτη.

Το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί 30% σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, διαπίστωσε ακόμα ο πρωθυπουργός ενώ κατά την ομιλία του παρατήρησε ότι τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ είναι πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα της κεντρικής Ευρώπης και υποσχέθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σπάσιμο των συμφερόντων που επί χρόνια μονοπωλούν τα έργα στον αγροτικό τομέα. Δεσμεύθηκε επίσης για αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά, με ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκυρους ελέγχους τιμών παραγωγού – καταναλωτή.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση απόδοση ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι που μεταξύ άλλων θα επιτευχθεί με την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών.

Σχετικά με την κτηνοτροφία γνωστοποίησε ότι είναι στα άμεσα πλάνα να ψηφιστεί ο νόμος για τις βοσκίσιμες γαίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2020 το οποίο έχει ήδη κατατεθεί για διαβούλευση στην Ε.Ε. Όπως είπε υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης κεφαλαίων 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,7 δισ. είναι κοινοτικοί πόροι. Εκτίμησε ότι με τη σωστή αξιοποίηση είναι δυνατόν να δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, να γίνει μετάβαση της αγροτικής οικονομίας σε βιώσιμο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει κίνητρα εγκατάστασης νέων αγροτών, αύξηση της προστιθέμενης αξίας προϊόντων. Για την υλοποίηση του προγράμματος άνω του 30% των πόρων θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες οι οποίες θα έχουν και την αρμοδιότητα υλοποίησης του προγράμματος.

Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας, είπε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις».

Related Posts

%d bloggers like this: