ZoomNews

Τσίπρας: Υπήρχε σχέδιο για αριστερή παρένθεση-Παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και πυρά κατά Λαφαζάνη

Συνέντευξη στο Kontra Chanel έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Μάκη Κουρή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων είπε ότι υπήρχε σχέδιο «αριστερή παρένθεση», μίλησε για τα εσωκομματικά, για τις δημοσκοπήσεις , ενώ επανέλαβε το όχι σε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Είναι φανερό πως υπήρχε το σχέδιο «Αριστερή παρένθεση» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και έκανε λόγο για «ασύμμετρη μάχη για τη σωτηρία της χώρας». Παράλληλα, καταλόγισε στους 30 βουλευτές που καταψήφισαν τα μέτρα την πτώση της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, το σχέδιο «Αριστερή παρένθεση» περιελάμβανε να πέσει η κυβέρνηση τον Φλεβάρη, αλλά και τη «χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας». «Δεν τα κατάφεραν να μας ρίξουν ούτε όταν έκλεισαν τις κάνουλες της ρευστόητας», συμπλήρωσε.

Ως μέρος του σχεδίου περιέγραψε και τη συμφωνία που προτάθηκε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο, με τον κ. Τσίπρα να εξηγεί ότι η απάντηση στην πρόταση ήταν το δημοψήφισμα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο «σχέδιο Σόιμπλε για Grexit».

«Ό,τι δεν κατάφεραν με όλα αυτά, επιχειρούν να τα καταφέρουν με τη βοήθεια των 30 βουλευτών που έριξαν την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, αποτελούσαν μειοψηφία της τάξης του 30% όσοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν την έξοδο από το ευρώ, ενώ παρατήρησε ότι και σε εσωκομματικές διαδικασίες συχνά διαφοροποιούσαν τη στάση τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι «θα ρίξουν την κυβέρνηση», συγκροτώντας άλλο κόμμα.

«Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργό με την κάλπικη στήριξη του κ. Μεϊμαράκη και της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε διερωτήθηκε «ποιοι δημιούργησαν τα ελλείμματα και τα χρέη;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό «απαλλαγεί από τα βαρίδια».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η κυρία Γεννηματά δεν ευθύνεται για τα λάθη της παράταξής της, την κατηγόρησε όμως ότι είχε αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και πρόσθεσε: «έπαιρνε τη θέση της ΝΔ. Θα χαιρόμουν αυτό να αλλάξει. Αλλά πρέπει να απομονωθούν τα βαρίδια. Με τον κ. Βενιζέλο εγώ δεν μπορώ να συνεργαστώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη απάντησε:«Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε τώρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος το 1989 ήταν στέλεχος του ΚΚΕ που αποφάσισε τότε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας είπε για τον Λαφαζάνη ότι τον παρέσυρε στην προσπάθεια εξασφάλισης εναλλακτικού δανεισμού από τη Ρωσία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ευθέως λόγο για λάθη και αυταπάτες του κ. Λαφαζάνη στο θέμα της Ρωσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αξιοπιστία τους, αναφέροντας ως παράδειγμα τις προβλέψεις για το δημοψήφισμα, αλλά συγχρόνως εμφανίστηκε βέβαιος πως θα αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για ασφαλή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, δήλωσε πως η τωρινή εικόνα στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στον μεγάλο κουρνιαχτό από τη διάσπαση του κόμματος και ζήτησε καθαρή εντολή πλειοψηφίας.

Για τα ψηφοφέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν θα υπάρξει ριζική αλλαγή, αλλά θα μπουν νέα πρόσωπα και όχι με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, αλλά την εντιμότητα και την ποιότητα.

Related Posts

%d bloggers like this: