ZoomNews

Τσίπρας: Προφανώς και είχα ζητήσει από τον Βαρουφάκη Plan B

«Προφανώς είχαμε Plan B» δηλώνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρειθ για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης» υπογραμμίζει.

Επίσης, o Aλέξης Τσίπρας αρνείται ότι συζητήθηκε στην κυβέρνηση να βγει ο στρατός στους δρόμους στο ενδεχόμενο Grexit κάνοντας λόγο για «μυθιστόρημα». «Εγώ ποτέ δεν υποσχέθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ (…) δεν ήταν ποτέ αυτός ο στόχος μου, το όραμά μου το σχέδιό μου» υπενθυμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη, λέει διάφορα πράγματα…» αναφέρει δε σκωπτικά, ερωτηθείς για τη δήλωση του πρώην υπουργού στον ΣΚΑΪ ότι η Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη ώστε να μην δεχθεί ο ίδιος κινεζικές επενδύσεις.

«Οι επιπτώσεις (σε περίπτωση Grexit) θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά, τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις. Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα… Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. «Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο κ. Μεϊμαράκης» σχολιάζει, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ.  Αναφορικά με τον θόρυβο για την COSCO, παραμονή του ταξιδιού στην Κίνα, τονίζει πως ήταν πολύ κακό για το τίποτα. «Ο κ. Δρίτσας στην συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις. Η μετάφραση της συμφωνίας στα ελληνικά δημιουργούσε νομικά ζητήματα. Το αντιμετώπισε η Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Θέλαμε ο νόμος να στέκει. Δεν υπήρξαν άλλωστε αλλαγές. Το κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει ένα μήνα πριν» τονίζει.

Ο πρωθυπουργός εκθειάζει και τον Κώστα Καραμανλή, αναφέροντας πως άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα, το οποίο τώρα γίνεται λεωφόρος. «Η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την δική μας στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης. Η COSCO αναβαθμίζει την επένδυσή της, επεκτείνεται στην κρουαζιέρα, την ναυπηγοεπισκευή. Επιδιώκουμε τεχνολογικό πάρκο στο Θριάσιο. Στο ίδιο επίπεδο η σχέση με την Ρωσία. Ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο» υπογραμμίζει.

«Βρήκαμε ιδιωτικοποιήσεις συμφωνημένες»

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ακόμη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ιδιωτικοποιήσεις συμφωνημένες, όπως το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια. «Το δίλημμα ήταν να τις ακυρώσουμε και να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες ή να αναζητήσουμε καλύτερους όρους και άμεσες επενδύσεις» ξεκαθαρίζει, παραδεχόμενος ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό, και πάει όλο στο χρέος. «Όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 200 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων» συμπληρώνει. «Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Όπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της, λύνοντας τα προβλήματα συλλογικά. «Έχουμε λύσει χρόνια προβλήματα. Προχωρήσαμε ιδιωτικές επενδύσεις, ξεκολλήσαμε έργα με δημόσιο όφελος όπως τους πέντε οδικούς άξονες».

Related Posts

%d bloggers like this: