ZoomNews

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές – Θα φορέσω γραβάτα όταν λυθεί το θέμα του χρέους

Συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης δίνει  ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινά την απάντησή του σχολιάζοντας ότι είναι η πρώτη φορά τα πέντε τελευταία χρόνια που πρωθυπουργός δίνει το παρών στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

«Ο κ. Μητσοτάκης μετά από πίεση εξωγενών παραγόντων προσχώρησε στην άποψη οτι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν την πρώτη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τη χώρα. Τις ημέρες εκείνες που το ΔΝΤ ζητούσε “αίμα” αντί να στηρίξει τη διεθνή προσπάθεια αδιαφορούσε τελείως γι’ αυτό και ζητούσε εκλογές. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με την ημέρα. Εγκλωβίστηκε σε μια λογική που όσο περνούν οι ημέρες γίνεται γραφική» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητας» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «η εικόνα της χώρας έναν χρόνο μετά έχει αλλάξει τελείως. Αν δείτε την εικόνα στις γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Συρία και η Λιβύη, η Ελλάδα είναι όαση σταθερότητας. Όποιος δεν το κατανοεί να εξηγήσει στους πολίτες τι θα κερδίσει από τις εκλογές. Εμείς πηγαίνουμε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση έχοντας χρέος και σχέδιο, πιστεύοντας ότι έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη και ότι θα κερδίσουμε περισσότερα».

«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί για επτά χρόνια θα έχει ριμπάουντ. Το ερώτημα είναι αν αυτή θα είναι διαρκής. Θα θέλαμε στην εθνική μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δυστυχώς δεν την έχουμε» κατέληξε στην απάντηση του ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το θέμα του χρέους και το αν είναι κοντά να βάλει γραβάτα με τον Αλέξη Τσίπρα χαριτολογώντας να επισημαίνει ότι «δεν παντρευτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου. Τη γραβάτα θα τη βάλω όταν θα έχουμε ένα σημαντικό γεγονός όπως το θέμα του χρέους ή η επίλυση του Κυπριακού».

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ για λύση στο θέμα του χρέους. Οι αποφάσεις της 22ας Μαΐου πρέπει να υλοποιηθούν. Μιλούν για το 15% πλαφόν ετησίως στις δαπάνες για μείωση του χρέους αλλά αυτές πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόση σκληρή προσαρμογή. Οι πολίτες δικαιούνται μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους και αυτή δεν μπορεί να συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες» κατέληξε στην απάντησή του υπονοώντας τη στάση του Βερολίνου ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την κυρία Μέρκελ.

Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό συναρτήση των πρόσφατων δηλώσεων του Νίκου Παππά ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο του ο Αλέξης Τσιπρας είπε ότι «αν τον δείτε πείτε του ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργειο». Είπε ότι τις αποφάσεις δεν θα τις πάρει συγκεντρωτικά και παρέπεμψε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες καταλήγοντας ότι «οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις – αν και εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποτίμηση – δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων».

Το ζήτημα του χρέους δεν είναι θέμα Ελλάδας-Γερμανίας, απάντησε σε άλλη ερώτηση για το χρέος και το τι θα έλεγε για το θέμα στην κυρία Μέρκελ ο πρωθυπουργός. «Προφανώς είναι σημαντική χώρα η Γερμανία αλλά δεν είναι η μόνη και ιδιαίτερα στο βαθμό στον οποίο συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο το ΔΝΤ θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα με διεθνή διάσταση. Η λύση που θα δοθεί θα παίξει ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην κυρία Μέρκελ λοιπόν θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανονες πρέπει να τηρούνται και θα της πω ότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά ότι τώρα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις» συμπλήρωσε στην απάντησή του.

Εξέφρασε, δε, και ένα παράπονο γιατί «κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ήδη την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ επειδή υπάρχει η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ».

«Δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελούν τροχοπέδη για τις εξελίξεις σε μια χώρα, αυτό θα της πω».

Related Posts

%d bloggers like this: