ZoomNews

Τσίπρας: Την Κυριακή έχουμε ένα ακόμα δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα γυρίσει πίσω ή αν θα συνεχίσει τον αγώνα

Την Κυριακή ξεμπερδεύουμε με το παλιό και με τα σχέδια της παρένθεσης των συντηρητικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προεκλογικής περιόδου.

Την Κυριακή «παίρνουμε την τρίτη και οριστική εντολή να συνεχίσουμε για μια ολόκληρη τετραετία την προσπάθεια που μαζί ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Αναφερόμενος δε στο «μεγαλειώδες» μέγεθος της συγκέντρωσης είπε ότι θυμίζει αυτές της μεταπολίτευσης και ότι όποιος αμφέβαλε για τον νικητή της Κυριακής σήμερα το βράδυ πρέπει πλέον να είναι σίγουρος.

Ο πόθος του λαού για δίκιο και αξιοπρέπεια δεν μπορεί και δεν θα γίνει παρένθεση, τόνισε, προσθέτοντας ότι συνεχίζουμε τον αγώνα. «Κάποιοι νόμιζαν ότι εύκολα θα ξεμπέρδευαν με εμάς, με εσάς, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαψεύστηκαν. Και τώρα όσοι ποντάρουν ότι δεν θα έχουμε πλειοψηφία θα διαψευστούν εκ νέου» γιατί «λογαριάζουν και σχεδιάζουν χωρίς να υπολογίζουν εσάς, τη λαϊκή βούληση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πάρει εντολή σχηματισμού σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο» ώστε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα αυτού του εξαμήνου και να δώσουμε τον αγώνα για νέες κατακτήσεις.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές της Κυριακής έχουν επίσης ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα, τόνισε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω ή θα συνεχίσουμε τον αγώνα αξιοπρέπειας. Το δίλημμα, συνέχισε, είναι εάν θα απελευθερώσουμε τη χώρα ή όχι, από το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ του Β.Μεϊμαράκη πιο παλιό από το παλιό.

Σε ένα μικρό απολογισμό του επταμήνου διακυβέρνησης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δώσαμε σκληρό αγώνα μέσα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, εκβιασμών και απειλών, για να σταματήσουμε τη μονοκαλλιέργεια της λιτότητας, τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό που επέβαλαν τα ντόπια και ξένα συμφέροντα στον ελληνικό λαό.

Υπογραμμίζοντας ότι για το διάστημα αυτό η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ η ίδια μετά από αυτό το εξάμηνο διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη χωρίζεται από τη μία πλευρά στις δυνάμεις της προόδου και από την άλλη στις δυνάμεις της συντήρησης. «Τα στρατόπεδα έχουν συγκροτηθεί, οι αναμετρήσεις θα είναι πολλές και διαρκείς» τόνισε.

«Το αποτέλεσμα στις δικές μας εκλογές θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Φανταστείτε πόσο σημαντικό θα είναι αν στο εξής ο έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες δεν θα είναι μόνος έναντι πολλών, αλλά θα έχει μαζί του και τον Πάμπλο από την Ισπανία και τον Τζέρυ Άνταμς από την Ιρλανδία, έναν προοδευτικό πρωθυπουργό στη Πορτογαλία» δήλωσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι η μάχη είναι εξίσου σημαντική. Τι θα συναντήσουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, διερωτήθηκε. «Μία Ευρώπη που τείνει το χέρι της αλληλεγγύης, ή μία Ευρώπη της καταστολής». «Δε μπορεί παρά να αγωνιστούμε για να διασώσουμε την Ευρώπη από τις ιδεολογίες του μίσους και της καταστροφής» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «από χέρι οπλισμένο με τη πολιτική καθοδήγηση και πολιτική ευθύνη της Χρυσής Αυγής». «Σήμερα όλοι καταγγέλλουν τη δράση της Χρυσής Αυγής. Δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται να μάχεσαι και την ιδεολογία του φασισμού» είπε.

Επανερχόμενος στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συμφωνία που έφερε ο ίδιος και ρώτησε: «Ποιος θα μπορούσε να φέρει μία καλύτερη συμφωνία; Ο κ. Μεϊμαράκης ή ο κ. Σαμαράς;»

«Θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερη συμφωνία όσοι μας εγκαλούσαν ότι δεν υπογράφουμε οτιδήποτε οι δανειστές μας, μας ζητήσουν; Αυτοί που δεν ήθελαν να τους κλέψει η τρόικα τη δόξα; Αυτοί που προπαγάνδιζαν τον Ιούλη το ΝΑΙ σε μια πολύ χειρότερη συμφωνία» είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρά τις δυσκολίες και «με τη θηλιά στο λαιμό» η κυβέρνησή του έδωσε δείγματα γραφής: Με το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, με το νόμο για τις 100 δόσεις, με την αποποινικοποίηση των οφειλών μέχρι 50.000 ευρώ, με το νόμο για την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών του Υπουργείου οικονομικών και των 2500 εκπαιδευτικών κ.λπ.

«Ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας; Ποιος θα διαπραγματευτεί για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα; Ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Σαμαράς που μετέτρεψαν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα σε ημιαπασχολούμενους και ημιάνεργους; Αυτοί που κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και θέσπισαν τη πολιτική επιστράτευση και τις μαζικές απολύσεις;» δήλωσε.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του λαού, μπορεί να προστατεύσει και να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι στους δανειστές; Γιατί οι ομοτράπεζοι του κυρίου Χριστοφοράκου, οι δωρολήπτες της Siemens, οι τρόφιμοι της λίστας Λαγκάρντ και οι αυτουργοί της μεγάλης φοροδιαφυγής δεν μπορούν και δε θέλουν να δώσουν καμία μάχη για να υπερασπιστούν τα λαϊκά συμφέροντα» είπε.

«Σήμερα μας εμπιστευθήκατε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης και αλλαγής, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για να μην τελεσφορήσει ούτε το σχέδιο της παρένθεσης αλλά ούτε και αυτό της ενσωμάτωσης. Για να μην χρειαστούμε τα δεκανίκια του παλιού πολιτικού συστήματος. Γι αυτό μέχρι την Κυριακή να μην πάει καμία ψήφος χαμένη» τόνισε.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, απηύθυνε μήνυμα συσπείρωσης γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, μήνυμα κατά της αποχής και κατέληξε λέγοντας ότι «το δεύτερο μεγάλο δημοψήφισμα της Κυριακής κρίθηκε σήμερα, σε αυτήν εδώ την πλατεία (…) Κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα οι λογαριασμοί του λαού μας με το χθες».

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, στον ελληνικό λαό, εν όψει των εκλογών της Κυριακής, έστειλαν με χαιρετισμούς τους από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος, ο Πιέρ Λοράν (Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας), ο Γκρέγκορ Γκίζι (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke), ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (επικεφαλής των Ποδέμος) και η Σκά Κέλερ (Ευρωπαίοι Πράσινοι).

Related Posts

%d bloggers like this: