ZoomNews

Τσίπρας: Το προσφυγικό υπερβαίνει τις δυνάμεις μας, τι είπε για αξιολόγηση, οικουμενική κυβέρνηση και κόντρα με Ψυχάρη

«Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης», δήλωσε για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη στον ΣΤΑΡ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ , που όπως είπε στα κρίσιμα θέματα δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει το βάρος, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις. Επίσης, έκανε λόγο για τον «ανοιχτό φάκελο του Φαρμακονησίου».

Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Ενόψει μάλιστα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και η συζήτηση δεν θα είναι άσπρο-μαύρο, αλλά θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. «Εγώ», πρόσθεσε, «επιδιώκω την καλύτερη δυνατή απόφαση και για να την πετύχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που προσφέρουν οι συνθήκες.» Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι απόψε δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος του εξέφρασε την συμπαράστασή του στο προσφυγικό.

«Τώρα, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από τη Σένγκεν, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο και θα επέφερε πλήγμα στον τουρισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδρασή του στην περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν συναινέσει για τη στάση της κυβέρνησης στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η σύνοδος των αρχηγών θα γίνει για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. Την Πέμπτη, είπε ο κ. Τσίπρας, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση η οποία θα κατατεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών, ώστε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Εντός του Μαρτίου το Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατατεθούν εντός του Μαρτίου, ίσως και μαζί με το ασφαλιστικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού και το λαθρεμπόριο καυσίμων, είπε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία, ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ζήτησε να απαντήσει το ίδιο το Ταμείο αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει. Αν όχι, να μας το πει, είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την αξιολόγηση τόνισε ότι είναι η πιο κρίσιμη, γιατί θα μας δώσει και «τη διαγραφή-ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει. Πάντως, για την επιστροφή της τρόικας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε σίγουρος, λέγοντας πως μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για το πότε θα επιστρέψουν. Ωστόσο, δήλωσε πως το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση, εννοώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις. Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων. Επίσης τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προσφυγική κρίση βάζει εκ των πραγμάτων σε άλλο τρόπο σκέψης την ΕΕ, καθώς πολλοί συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι αν η ΕΕ είχε ενδώσει και είχε βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα θα είχε σοβαρό πρόβλημα.

Για ανοησίες Βαρουφάκη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα και την μετέπειτα συμφωνία της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται την πολιτική κριτική, όμως πρόσθεσε «Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου, δεν δέχομαι λάσπη.» Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το «όχι» του δημοψηφίσματος «ναι», υπογράμμισε.

Τα σενάρια περί οικουμενικής και η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ο λαός έδωσε τον Σεπτέμβριο και κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 3,5 χρόνια ανέφερε ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν νομίζω ότι παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαρκής ανακαίνιση αυτής της συζήτησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εύχονται τα χειρότερα προκειμένου να βρεθούν σε θέση εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξαν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και πρόσθεσε ότι του δήλωσε ότι θέλει να έχει αντίπαλο κάποιον που διαφωνεί καθαρά και όπως είπε, του ζήτησα να υπάρξει από κοινού προσπάθεια για τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα. Του πρότεινα επίσης, είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει ρήτρα στο σύνταγμα ώστε να μην είναι εύκολη η προσφυγή σε εκλογές. Ακόμη του ζήτησε να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, να πάμε στην εκλογή του ΕΣΡ και να πάμε στην αδειοδότηση των καναλιών. Έφυγε, είπε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφθεί αν φύγουν οι εξουσίες από τον υπουργό Επικρατείας. «Το έκανα», είπε ο κ. Τσίπρας «και αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μια ολόκληρη γραμμή άμυνας για να μποϊκοτάρει την εκλογή ΕΣΡ και να καλύψει τον Παπασταύρου και την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.»

Για τις συναντήσεις με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί «αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο θα το κάνω αλλά δεν θα πουλήσω την ψυχή μου». Πρόσθεσε ότι δεν θα κριθεί από το ποιον συναντά αλλά από το τι πράττει.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο Ψυχάρης του ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιότητα για τη συνάντησή τους και πρόσθεσε ότι ο Ψυχάρης έχει ζητήσει και άλλες φορές συνάντηση μετά τις εκλογές, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι υπερήφανος για την κυβέρνησή του γιατί δεν χαρίστηκε και δεν εκβιάστηκε και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Μεμπτό θα ήταν, σημείωσε, αν είχε ευνοήσει τον συγκεκριμένο εκδότη και ότι αν τον είχε ευνοήσει την επομένη θα ήταν στο MEGA, κάτι που ποτέ δεν συνέβη καθώς όπως είπε στο συγκεκριμένο κανάλι έχει να εμφανιστεί από το 2012. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανικό του συγκεκριμένου εκδότη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ότι μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία, ο κ. Τσίπρας είπε «ας τα βγάλει όλα και να πάει στον εισαγγελέα που τελευταία τον συναντά συχνά».

Related Posts

%d bloggers like this: