ZoomNews

Τζανακόπουλος: Να μπει στο δρόμο του ρεαλισμού η Γερμανία

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα ισχύσουν τα μέτρα και αντίμετρα, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το τι μέτρα θα είναι αυτά.

«Για κάθέ ευρώ επιβάρυνσης που θα νομοθετείται θα υπάρξει και ένα ευρώ ελάφρυνσης που θα ψηφιστεί» είπε ο κ. Τζανακόπουλος λέγοντας ότι με το Eurogroup της Δευτέρας προσδιορίστηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση περιμένει από τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία είπε ότι «με δεδομένο ότι το ΔΝΤ ζητούσε 4,5 δισ. ευρώ λιτότητας είναι θετική συμφωνία και περιμένουμε από τα κόμματα να την ψηφίσουν. Δεν περιμένουμε ούτε 180 ούτε 200 ψήφους αλλά λέμε το πολιτικώς αυτονόητο».

«Η συμφωνία επετεύχθη γιατι Ελλάδα, ευρωπαικοί θεσμοί και ΔΝΤ έκαναν συμβιβασμούς για την περίοδο μετά το 2018. Εξίσου κρισιμο είναι από εδώ και πέρα το θέμα του χρέους και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι ώρα και η Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού και να κάνει πίσω το Βερολίνο από το αίτημα για πλεόνασμα 3,5% για μια δεκαετία».

«Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια συλλογική συμφωνία ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των Μνημονίων και να βγει στις αγορές ώστε μετά το 2018 να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς δανεισμό» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αν θα χαθεί η προθεσμία του Μαρτίου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μείωση αφορολόγητου και συντάξεων ο κ. Τζανακόπουλος δεν διέψευσε τα σενάρια αυτά λέγοντας ότι «η επί της αρχής συμφωνία ορίζει ότι θα συζητήσουμε το δημοσιονομικό μείγμα για μετά το 2019, οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια».

Άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λέγοντας ότι «αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό με κάποιον τρόπο αλλά είμαι σίγουρος ότι με βάση την πορεία της οικονομίας δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των στόχων».

Επίθεση στη Ν.Δ: “Επιμένουν στην καταστροφολογία”

Επιπλέον, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις και ότι επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία.

Ακόμη, εκτίμησε πως όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριό της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερα η Ν.Δ. να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική.

Εξάλλου, αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, «τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού». «Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία, ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

ΠHΓΗ: ΑΜΠΕ, protothema.gr

Related Posts

%d bloggers like this: