ZoomNews

Τζανακόπουλος: Ο Σόιμπλε να κάνει συστάσεις στο ΔΝΤ και όχι στην ελληνική κυβέρνηση

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε χθεσινή συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «Αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να κάνει συστάσεις σε κάποιον, αυτός πρέπει να είναι το ΔΝΤ και όχι η ελληνική κυβέρνηση»

Στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ο κ. Τζανακόπουλος παρατήρησε πως ο κ. Σόιμπλε δεν είπε τίποτα διαφορετικό από ό,τι είπε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ επισήμανε ότι τα περί ενδεχόμενης αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα συνιστούν μια «προσεκτική πολιτική αλλαγή» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

«Εμείς δεν είπαμε να φύγει το ΔΝΤ, εμείς είπαμε να μην ζητά παράλογα πράγματα και να ξεκαθαρίσει την στάση του (αν θα παραμείνει ή αν θα φύγει από το πρόγραμμα)», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα το 2015 και αυτό οφείλουν να πράξουν όλες οι πλευρές.

Ερωτηθείς, γενικότερα, για την στάση της Γερμανίας, είπε ότι και στη Γερμανία υπάρχει κοινωνική πόλωση και το όλο ζήτημα δεν αφορά έθνη, αλλά κοινωνικές συγκρούσεις που συμβαίνουν σε κάθε χώρα.

Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχει τάση αμφισβήτησης των ελίτ σε όλη την Ευρώπη, και πρόσθεσε πως το ζήτημα είναι αν θα αμφισβητηθούν από λαϊκιστικές ή από προοδευτικές δυνάμεις. Είπε, επίσης, ότι αυτές οι ελίτ «δεν νιώθουν και πολύ άνετα με την ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. Αναφέρθηκε στις ημερομηνίες σύγκλησης του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου και στις 20 Φεβρουαρίου και εκτίμησε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, προσθέτοντας πως «αν από την άλλη πλευρά δεν υπάρξει διάθεση για συζήτηση και εποικοδομητική στάση, τότε θα ξανασυζητήσουμε με βάση τα νέα δεδομένα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «προαναγγελθείσα εξέλιξη» την κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναστοχάζεται το παρελθόν της, χωρίς το ίδιο να συμβαίνει και με την ελληνική Κεντροαριστερά.

Υποστήριξε ακόμη πως αν και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι διεξάγει διμέτωπο αγώνα – κατά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ- στην πράξη έχει μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «καινούριο ξεκίνημα με τα πρόσωπα που έφεραν ως εδώ την χώρα, δεν υπάρχει».

Όπως είπε, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική ζωή, ψηφίζοντας την απλή αναλογική, «επέλεξε να λειτουργήσει ως δεκανίκι της Ν.Δ.».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε την επαναφορά από την κυβέρνηση του θέματος του εκλογικού νόμου, λέγοντας: «δεν θα αυτογελοιοποιηθούμε».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αρνήθηκε να σχολιάσει τις επιθέσεις κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, τονίζοντας ότι «η ‘Γενεύη’ συνεχίζεται, εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση και σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, επεξεργαζόμαστε και καταθέτουμε προτάσεις για την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Τέλος, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Related Posts

%d bloggers like this: