ZoomNews

Τζανακόπουλος: Προσβλέπουμε σε συμφωνία για το χρέος εντός του Μαΐου

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία και στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμενου, όπως είπε, να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη τςη χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μιλώντας στον Real FM, επανέλαβε πως θα κατατεθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αφορούν τη συμφωνία, ώστε ακολούθως να γραφεί η έκθεση συμμόρφωσης που θα βάλει και τυπικά τη σφραγίδα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ανέφερε, επίσης, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2018, ενώ σε ερώτηση εάν θα προηγηθεί δοκιμαστική έξοδος απάντησε θετικά, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα επιχειρηθεί.

Σχετικά με τη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους για εσωτερική κατανάλωση είπε ότι «το ζήτημα του ελληνικού χρέους απασχολεί το σύνολο του διεθνούς τύπου, οπότε είναι υπερβολή να λέμε ότι αποτελεί επικοινωνιακό τρικ για να ηρεμήσει τους βουλευτές μας», για να προσθέσει: «Το χρέος απασχολεί τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Μακρόν τρεις μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη έκανε δήλωση ότι θα δουλέψει για τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας».

«Υπάρχει το εξής θέμα, να κατανοήσουμε γιατί μιλάμε. Το ΔΝΤ, που το θέλει η Γερμανία στο πρόγραμμα, έχει θέσει ως προϋπόθεση τα μέτρα για το χρέος και το ζητά, γιατί χωρίς τον προσδιορισμό θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και σύμφωνα με το καταστατικό του απαγορεύεται η συμμετοχή του σε προγράμματα χωρών των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε: «οφείλουν οι Γερμανοί να δώσουν αυτό που ζητάει, δηλαδή τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικώς θα υπάρξει μια λύση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές, και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του Ταμείου και της Γερμανίας. «θα βρεθεί ένα πεδίο ισορροπίας».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως το μείγμα πολιτικής δεν είναι αυτό που θα επέλεγε η κυβέρνηση. Ωστόσο, σημείωσε πως η τεχνική συμφωνία στη οποία κατέληξαν με τους θεσμούς κλείνει χωρίς δημοσιονομικό κόστος. «Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας» είπε και επισήμανε πως ενώ το ΔΝΤ αρχικά ζητούσε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, στο τέλος άρχισε να μιλά για μεταρρυθμίσεις ποιότητας που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση.

«Έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία, θα εφαρμοστούν μέτρα – αντίμετρα παράλληλα. Για κάθε κύκλο αρνητικών μέτρων θα υπάρχει ένας κύκλος θετικών μέτρων, γι’ αυτό γίνεται και η συζήτηση για τον μηχανισμό πρόβλεψης» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τις επενδύσεις υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τίθεται επικεφαλής για τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, τα οποία έχουν «παγώσει» για διαφόρους λόγους, όπως π.χ η γραφειοκρατία, ενώ υπογράμμισε το ταξίδι στη Κίνα για το πρόγραμμα «ο δρόμος του μεταξιού» το οποίο αγγίζει το 1 τρισ. σε βάθος δεκαετίας.

Ερωτηθείς για την υψηλή φορολογία και τις εξαγγελίες της ΝΔ για μείωσή της, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «η δημοσιονομική πολιτική έχει ως κομμάτι τη φορολογία, είναι το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων. «Η ΝΔ πήρε την απάντηση της από τους θεσμούς» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά «έχει υποστεί βαρύτατη πολιτική ήττα», ενώ την κατηγόρησε ότι επί 7 μήνες, καταστροφολογούσε για την κατάρρευση της κυβέρνησης της οικονομίας και της κοινωνίας», υποστηρίζοντας ότι «πολιτεύεται με διαστρεβλώσεις και παροχολογία». 

Σχετικά με τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων Τύπου και ποιους θα αφορά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, δεν θα κατατεθεί οποιαδήποτε διάταξη που δεν θα είναι καθολικής εφαρμογής και επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η λειτουργία, με συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας.

Related Posts

%d bloggers like this: