ZoomNews

Τζανακόπουλος: Βαδίζουμε σε μια συνολική λύση

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  ανέφερε ότι βαδίζουμε σε μια συνολική λύση, που είχε εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019.

«Πρόοδος τις τελευταίες μέρες – Διαφορές για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»

Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, πρόοδος έχει σημειωθεί και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Ανέφερε ακόμη πως διαφορές μεταξύ κυβέρνησης – ΔΝΤ παραμένουν στο ζήτημα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Υπάρχουν ακόμη διαφορές, σε κάθε περίπτωση όμως θα προσπαθήσουμε να τις γεφυρώσουμε, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Τρεις οι πυλώνες της συνολικής λύσης

Διευκρίνισε πως αυτή η συνολική λύση, στην οποία -όπως είπε- «είμαστε κοντά για πρώτη φορά μετά από οκτώ έτη», έχει τρεις πυλώνες:

1. Το staff level agreement, που αφορά την περίοδο από τώρα μέχρι τη λήξη του προγραμματος τον Αύγουστο του 2018 (μεταξύ αλλων περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, τη φορολογική διοίκηση, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.ά),

2. την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος για το 2019, για το οποίο έχει συμφωνηθεί πως θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, και

3. τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το συνδεδεμένο με αυτά ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που συμφωνήθηκε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε τη συμφωνία ισορροπημένη, σημειώνοντας πως αυτό που έχει συμφωνηθεί αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων ώστε να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου, ενώ υπάρχουν και κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

«Κοντόφθαλμη και ανεύθυνη η τακτική της Ν.Δ. για άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης»

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη Ν.Δ. και προσωπικά στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκης, λέγοντας πως η τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητούσε άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επίτευξη συνολικής λύσης, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη αλλά και ανεύθυνη.

Όπως ανέφερε, η Ν.Δ. μας ζητούσε και να αποδεχτούμε τα μέτρα του ΔΝΤ και να ολοκληρώσουμε την συμφωνία χωρίς να εξασφαλίσουμε μια συνολική λύση. Αυτή η θέση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα οδηγούσε για άλλη μια φορά στη μετάθεση του προβλήματος για 2-3 μήνες για να ξαναεμφανιστεί στη συνέχεια πιο έντονο.

«Σε διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη, βαδίζουμε προς μία συμφωνία σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε» σημείωσε και διερωτήθηκε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει την συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ».

Προέβλεψε επίσης ότι

Για το ενδεχόμενο αυξημένης πλειοψηφίας στήριξης των μέτρων

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στήριξης των μέτρων όταν αυτά συμφωνηθούν, απάντησε πως η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές.

Για την Παγκόσμια Τράπεζα

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει την αίτηση δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας και στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες, που, όμως δεν μπορεί να ανακοινώσει.

Για τις σχέσεις με την Εκκλησία

«Συνεχίζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος με την ηγεσία της εκκλησίας ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και μετά από ερώτηση για την τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ιερώνυμο.

Παράλληλα για τον διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας με αφορμή και τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναγνώρισε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκσυγχρονισμού, τονίζοντας ότι οι τελικές θέσεις θα καταληφθούν όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαβούλευση.

Related Posts

%d bloggers like this: