ZoomNews

Τζανκόπουλος: Η ΝΔ ήλπιζε σε αδιέξοδο για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις

Kατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της εν μέσω της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευρας με τους δανειστές.

Στη μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση, τα εμπόδια δεν προέκυψαν μόνο από μερίδα δανειστών αλλά και από το εσωτερικό και κυρίως από τη Ν.Δ. είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετούσε τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων δανειστών και ευελπιστούσε σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Κατηγόρησε και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας. Παρά το ότι γνώριζε πως η ευθύνη των καθυστερήσεων βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών επέμενε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Υποστήριξε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».

Τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση τη συμφωνία είναι να διαστρεβλώσουν την ουσία της και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι όποτε προσπάθησε να διαπραγματευτεί δεν τα κατάφερε και έφερε αποτελέσματα με επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε ο,τι αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας, επανέλαβε πως προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και 1 ευρώ ελάφρυνσης, δηλώντας βέβαιος πως  θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, που είναι όρος για την εφαρμογή των θετικών μέτρων.

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018.

Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα είπε πως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το SLA και να υπάρξει κατάληξη στα προαπαιτούμενα. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία: α) θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία, β) θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (που τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως είπε, Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-δανειστές.

Συμπλήρωσε πως ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, το δ.σ. του να μπορέσει νομικά να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τα μέτρα και τα αντίμετρα εξήγησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% το 2018. Αν επιτευχθεί τότε στις αναγκαίες προβλέψεις για το 2019 θα θεωρηθεί δεδομένο το 3,5% πλεόνασμα. «Σε αυτό το πλεόνασμα του 2018, στην πρόβλεψη που θα γίνει λίγο πριν την λήξη του έτους θα προστεθούν 1% αρνητικά μέτρα και 1% θετικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα οπότε επιστρέφουμε στο 3,5% πλεόνασμα» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον οδικό χάρτη της συμφωνίας της Μάλτας με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση ούτε με γερμανικό ΥΠΟΙΚ ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση καθώς και ότι τα επόμενα βήματα είναι σαφώς συμφωνημένα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα. Όπως είπε, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το πλαίσιο της απόφασης, υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο γόνιμου διαλογου.

Πρόσθεσε πως η Κ.Ο. είναι πλήρως συμπαγής η κ.ο. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση της συμφωνίας.

Related Posts

%d bloggers like this: