ZoomNews

Βαρουφάκης-Γκάλμπρεϊθ: Με εντολή Τσίπρα το «Plan X»

Τη δική τους εκδοχή για το περίφημο «Plan X», λίγες ημέρες μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι σχετικές αναφορές στο βιβλίο του Αμερικανού οικονομολόγου, δίνουν ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ο πολιτικός του «προϊστάμενος» και φίλος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε κοινό τους άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», οι κ.κ. Γκάλμπρεϊθ και Βαρουφάκης υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «το 2012, η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ονόμασε Plan Z. Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εκπονούσαν δικά τους σχέδια αντίδρασης σ’ ένα Grexit».

Και συνεχίζουν, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι η εκπόνηση ενός ελληνικού σχεδίου αντίδρασης, όπως του «Plan X», έγινε με εντολή του Αλέξη Τσίπρα: «Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια. Το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-14, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται».

«Μαζί αναλάβαμε την ευθύνη για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου, το οποίο ονομάσαμε Plan X, μιας και εκείνο της ΕΚΤ είχε εξαντλήσει τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Ο πρόσφατος καταιγισμός κατηγοριών από τα ΜΜΕ της τρόικας εσωτερικού, περί “συνομωσίας”, “άνομης μυστικότητας” και “πραξικοπήματος”, μας διασκεδάζουν ιδιαίτερα!» σχολιάζουν δηκτικά Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ.

Και επιμένουν: «Ακριβώς επειδή στόχος μας ήταν να μην ενεργοποιηθεί ποτέ το Plan X (αλλά απλώς να υπάρχει σε περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και οι συν αυτώ κατάφερναν να πείσουν την κυρία Μέρκελ και την ΕΚΤ να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) η ομάδα του Plan X ήταν ολιγομελής και η ύπαρξη/λειτουργία της ήταν γνωστή μόνο στον πρωθυπουργό και το πόρισμά της το έλαβε μόνο εκείνος. Κι αυτό γιατί, αν διέρρεε η ύπαρξη εκείνης της ομάδας, το Grexit θα γινόταν αυτοεκπληρούμενη προσδοκία».

Εφιάλτης της Τρόικας, σημειώνουν οι δύο οικονομολόγοι, ήταν η ιδέα ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετούσε ως το τέλος την επιλογή της Ορθολογικής Ανυπακοής, όπως τη έδωσε εντολή το εκλογικό σώμα, τόσο την 25η Ιανουαρίου όσο και την 5η Ιουλίου 2015. Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, εκπρόσωποι της Τρόικας στοχοποίησαν εκείνους που είχαν αναλάβει την εκπόνηση του Σχεδίου Αποτροπής των απειλών της. Στόχος τους ήταν η απομάκρυνση και η αντικατάστασή τους με στελέχη “ανοιχτά” στο Δόγμα Υποταγής. Μέσο τους ήταν η ταύτιση του Σχεδίου Αποτροπής των απειλών της τρόικας με το Plan X»

Κλείνοντας, Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ επιτίθενται στους «πραγματικούς πραξικοπηματίες» και την «τρόικα εσωτερικού» που «επέλεξαν την επέτειο του ΟΧΙ τη μέρα που όλως τυχαίως αναβλήθηκε άλλη μια φορά η δίκη της Siemens -υπόθεση εμβληματική της επανακάμπτουσας διαπλοκής- για να εξαπολύσουν καταιγισμό κατηγοριών εναντίον μας για “πραξικόπημα” και “δημοκρατική εκτροπή”!».

Σημειώνουν τέλος πως «το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός από το 2010, το αντιμετωπίζει σήμερα, ιδίως μετά το Brexit, η Ευρώπη όλη. Όσοι θέλουν να υπάρχει Ευρώπη ώστε να μείνουν σε αυτήν έχουν την υποχρέωση να απορρίψουν το Δόγμα της Υποταγής στις ευρω-αποδομητικές πολιτικές».

Related Posts

%d bloggers like this: