ZoomNews

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για διαπλοκή και οικονομία

Με βολές κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τους αγρότες προσθέτοντας πως “δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων”.

Υπενθυμίζεται ότι την συζήτηση ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την άρση των αδιεξόδων στον αγροτικό κόσμο.

 

Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε το ενδιαφέρον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές τους -όπως είπε- υπονόμευσε τον πρωτογενή τομέα.

Το ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζουμε πλέον την κατάσταση, συνέχισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με μεγάλο μέρος των πόρων να κατευθύνεται κατευθείαν στις Περιφέρειες για την αξιοποίησή τους.

Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η ηλικιακή ανανέωση του κλάδου, αλλά και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι το 2016 πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ από το τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, συνέχισε.

Σχετικά με την φορολόγηση, ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε το επιχείρημα της Φώφης Γεννηματά περί υπερφορολόγησης, λέγοντας ότι υλοποιήθηκε αφορολόγητο για πρώτη φορά, το οποίο φτάνει υπό προϋποθέσεις και τα 12.000 ευρώ.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι παλαιότερα υπήρχε ενιαίος φορολογικός συντελεστής, πράγμα που ευνοούσε τους έχοντες.

«Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικής μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Στο Ασφαλιστικό είπε ότι υπήρχε δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά το υπουργείο κατάφερε να πετύχει σταδιακή εφαρμογή των νέων εισφορών.

Είπε μάλιστα ότι από την κατώτατη σύνταξη των 145 ευρώ που ίσχυε, με τις νέες διατάξεις η νέα σύνταξη θα φτάσει τα 450 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι θέλει να εκβιάσει σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες.

«Παρά τις εντάσεις, είμαστε σε ένα διαρκή διάλογο με τους αγρότες, παρά τις διαφωνίες και τις διαφορές, και αυτό χαλά το αφήγημά σας ότι η κυβέρνηση δεν συνομιλεί και είναι απομονωμένη από ένα μεγάλο κίνημα. Δεν σας βγήκε πέρυσι» συνέχισε, κάνοντας λόγο για θράσος απέναντι στα προβλήματα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν.

«Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη»

«Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ο κόσμος θυμάται ποιοι είστε και βλέπει τις προσπάθειες που κάνουμε για το χάλι που παραλάβαμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις μονομερείς ενέργειες που ανέφερε ότι θα κάνει η ΝΔ στο φορολογικό.

Είδαμε την παλικαριά σας όταν η κυβέρνηση έδωσε το επίδομα τους συνταξιούχους. «Φταρνίστηκαν στο Βερολίνο και εσείς κρυώσατε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι εντός στόχων στην υλοποίηση του προγράμματος και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να έρθουν και φορολογικές ελαφρύνσεις, ιδίως στους πιο αδύναμους.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τα βέλη.

«Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από τα χθεσινά εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα στο ΔΟΛ. Αυτές οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλο συκής αυτής της κυβέρνησης. Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους και μέσα σε αυτό εξελιχθήκατε όχι μόνο στην πιο διεφθαρμένη αλλά και την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Εδω και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Ο νόμος Παππα κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον σας. Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Καποιοι συμβιβάστηκαν και εκαναν τις εφημερίδες τους γραφεια τυπου της κυβέρνησης. με δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ. Βάζοντας τον πρωην βουλευτή σας Μουλόπουλο.  Πλεον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν εχει κανεναν ηθικό φραγμό. Είστε ο ορισμός της διαπλοκής. Είστε επικίνδυνοι για την χώρα και την δημοκρατική ομαλότητα. Παρτε το χαμπάρι ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι».

Αναφερόμενος στα χρόνια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Σας ακούω και αναρωτιέμαι αν έχετε επικοινωνία με την χώρα. Ποιά είναι η Ελλάδα σήμερα; Μια καθημαγμένη χώρα. Η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά. Δεν μπορείτε να κρύβεστε άλλο πίσω απο το δάχτυλό σας».

Ακολούθως έκανε λόγο για την αναγκαιότητα των εκλογών: «Σήμερα είναι περισσότερο παρα ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει αλλο, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εμείς γνωρίζουμε πως θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα. Η κοινωνία είναι σήμερα ώριμη να στηρίξει ένα σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Ενα σχέδιο που θα φέρει ελπίδα και σιγουριά. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς. Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραυματική υποσημείωση».

Related Posts

%d bloggers like this: