ZoomNews

Βρετανική ανασύνταξη

Του Γιώργου Καπόπουλου
Οι πρόωρες εκλογές που αποφάσισε η Μέι είναι κάτι παραπάνω από νομιμοποιημένες πολιτικά και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ακόμη και οι Εργατικοί, που έχουν κάθε λόγο να τις φοβούνται, αναγκάστηκαν να υπερψηφίσουν την προκήρυξή τους στην πρώτη εφαρμογή της νομοθεσίας που θέτει ως προϋπόθεση για τη διάλυση της Βουλής την έγκριση της σχετικής πρότασης από πλειοψηφία των 2/3.

Οι λόγοι

Πρώτον, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη νωπής λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης που θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Έτσι, σκιάζεται η εύλογη ένσταση ότι η Μέι δεν ενδιαφέρεται για την ανανέωση της λαϊκής εντολής αλλά κυρίως να έχει μπροστά της πολιτικό χρόνο τριών ετών από την ολοκλήρωση του Brexit το 2019 μέχρι τη λήξη της θητείας της επόμενης Βουλής το 2022.
Δεύτερον, η εντολή των ψηφοφόρων πέρυσι τον Ιούνιο για έξοδο από την Ε.Ε. και η τροπή σε άτακτη φυγή της ηγεσίας του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) προφανώς αποτελούν ευκαιρία για επαναπατρισμό της ψήφου των ευρωσκεπτικιστών στο Συντηρητικό Κόμμα.
Τρίτον, μια ενισχυμένη κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη Μέι θα μπορεί πιο εύκολα να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας πριν ολοκληρωθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Είναι προφανές ότι το στοίχημα της Ντάουνινγκ Στριτ είναι πως η συνεχής αποσταθεροποίηση της Ε.Ε. των «27» και ενδεχομένως η διάσπαση ή η αποσάθρωσή της θα ακυρώσουν το βασικό επιχείρημα των Σκότων εθνικιστών στο Εδιμβούργο ότι η ανεξαρτησία εγγυάται την επιστροφή στην Ευρώπη.
Τέταρτον, η επιχειρούμενη ανασύνταξη της Βρετανίας λίγο μετά την προεδρική εκλογή στη Γαλλία και σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία εκ των πραγμάτων διευκολύνει την ουσιαστική εκκίνηση της διαπραγμάτευσης του Brexit σε μια νέα πραγματικότητα, στο πλαίσιο της οποίας, πέραν της ρητορικής προεκλογικών σκοπιμοτήτων, ούτε το Βερολίνο ούτε το Λονδίνο έχουν συμφέρον μια ρήξη. Η Βρετανία δεν θα είναι πλέον η εξαίρεση, καθώς δεν αποκλείεται να διαπραγματεύεται την έξοδό της από την Ε.Ε με τις Βρυξέλλες την ίδια στιγμή που το Παρίσι και η Ρώμη και πιθανόν η Μαδρίτη θα διαπραγματεύονται τις προϋποθέσεις παραμονής τους στην Ευρωζώνη, με τη βρετανική πολιτική να ανακτά αδιανόητα για σήμερα περιθώρια ελιγμών.
Πέμπτον, ο κυριότερος ίσως λόγος που υπαγόρευσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να μην είναι άλλος από το πολιτικό-προγραμματικό βραχυκύκλωμα του Εργατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του λαοπρόβλητου της κομματικής βάσης ηγέτη Κόρμπιν: οριστική ρήξη με την κληρονομιά Μπλερ-Μπράουν, απόρριψη της χλιαρής μεσοβασιλείας του Μίλιμπαντ, χωρίς όμως νέα στρατηγική και προοπτική, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η εικόνα μιας αδιέξοδης αριστερής επιστροφής στις ρίζες, μιας αναπαλαίωσης αντί της ανανέωσης.
Έκτον, η εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ, με την οποία –ακόμη και στην περίπτωση της πιο εντυπωσιακής ρεαλιστικής προσγείωσής του, η πολιτική του θα εξακολουθεί να είναι επιθετική αναδίπλωση– το Λονδίνο βρήκε στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου έναν ηγέτη που επενδύει στο Brexit, που προσλαμβάνει μια εκτός Ε.Ε. Βρετανία ως αναβαθμισμένη γεωπολιτικά, σε αντίθεση με τον Ομπάμα, που είχε καταστήσει σαφές ότι το Λονδίνο έχει ειδικό βάρος για την Ουάσινγκτον μόνον εντός της Ε.Ε.

Τα παράδοξα

Σε όλα τα παραπάνω επιχειρήματα που αιτιολογούν και νομιμοποιούν την απόφαση της Μέι για πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου υπάρχουν πολλά παράδοξα:
  • Πρώτον, η υπέρβαση από τους Συντηρητικούς μιας διαμάχης ευρωπαϊστών-ευρωσκεπτικιστών που είχε διαιρέσει το κόμμα και η μετατόπιση της εσωκομματικής διαίρεσης στο Εργατικό Κόμμα, που μόλις πριν από έναν χρόνο, μετά την ήττα του Κάμερον στο δημοψήφισμα, φαινόταν να έχει δυναμική επιστροφής στην εξουσία.
  • Δεύτερον, η αποδραματοποίηση της αποχώρησης, ο αποχαρακτηρισμός της απόφασης του δημοψηφίσματος ως ιδιόμορφου απομονωτισμού. Σήμερα δεν μιλάμε πλέον μόνο για Brexit αλλά και για Frexit και Italexit, ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου μιλούσαμε και για Nexit και βέβαια έχει σχεδόν ξεχαστεί η λέξη από την οποία προέκυψαν τα παραπάνω παράγωγα, δηλαδή το Grexit!
Ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση του Brexit και την εξέλιξη και κατάληξή της, ένα είναι βέβαιο, ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι σε γεωπολιτικούς όρους το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καταδικασμένο σε απομόνωση από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Η σταθερά των γεωπολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη

Όλα δείχνουν ότι πολύ πιθανόν η Γαλλία, αλλά με βεβαιότητα η Ιταλία, θα επιδιώξουν με τη μία ή την άλλη φόρμουλα επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεών τους με το Βερολίνο, ενώ μια γενικευμένη ευρωπαϊκή αποσταθεροποίηση-αποδόμηση δεν θα αλλάξει, όπως είδαμε πιο πάνω, μόνο τα δεδομένα ως προς την ανεξαρτησία της Σκοτίας αλλά δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στην αποκατάσταση μιας στενής ειδικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και βέβαια δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που θα έχει διευρυμένο περιθώριο ελιγμών όσο θα βαθαίνει η κρίση στην Ε.Ε.-Ευρωζώνη αλλά και η Ρωσία του Πούτιν.
Μια μεγάλη εικόνα που επιβεβαιώνει μια σταθερά των γεωπολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν η Βρετανία ενώθηκε με την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία ολοκλήρωσε την κατάκτηση της βόρειας ακτής του Εύξεινου Πόντου: Όταν μια δύναμη ή μια συμμαχία δυνάμεων επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ηγεμονία ή κυριαρχία στην ηπειρωτική Ευρώπη, η Βρετανία και η Ρωσία είτε αντιδρούν δυναμικά είτε εκμεταλλεύονται τα εγγενή προβλήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: