ZoomNews

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε διάφορα σημεία της χώρας

Άνοιξε σήμερα ο χορός των αγροτικών κινητοποιήσεων με τους αγρότες να παρατάσσουν τρακτέρ στους δρόμους και να στήνουν τα πρώτα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα:

Aγρότες της Αιγιάλειας, έκλεισαν λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Συγκεκριμένα, μέλη του αγροτικού συλλόγου συγκεντρώθηκαν περίπου στις 10.30 το πρωί στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη νέα εθνική οδό, την οποία και απέκλεισαν.

Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό.

Στην Ηλεία αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, έχοντας παρατάξει αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, χωρίς όμως να έχουν κλείσει το δρόμο.

Από το γεφύρι της Άρτας, ξεκίνησαν στις 11.00 το πρωί τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν αρχικά στο γεφύρι και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της Άρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια Οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης, το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης ανέφερε ακόμη πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Τα πρώτα τρακτέρ αγροτών εμφανίστηκαν και στην περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Οι αγρότες του νησιού αναμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου για να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

«Σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός.

Στην Ημαθία, αγρότες ξεκίνησαν με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Βέροιας.

Ο αγροτικός κόσμος διαμαρτύρεται για μια σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η περικοπή των συντάξεων, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 22% φέτος, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και η αύξηση του αγροτικού ρεύματος.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα του κλάδου. «Είμαι εδώ, ή στο υπουργείο, ή όπου θέλουν να συζητήσουμε» ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης ζητημάτων όπως η αύξηση του φόρου στο κρασί και ο ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

«Είναι δεσμεύσεις προς τους θεσμούς κι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι μέσα στο 2017 δεν θα τα επανεξετάσουμε», είπε για να προσθέσει: «Το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας. Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και τον ΕΝΦΙΑ, πράγματι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Όλα αυτά θα τα δούμε».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν άλλου χαρακτήρα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, που έχουν σχέση με την παραγωγή. Όπως σημείωσε, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς είναι μέτρο που προβλέπεται στη συμφωνία με τους θεσμούς, για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Δήλωσε τέλος ότι σέβεται τον αγώνα των αγροτών και πως «δεν θα τους αντιμετωπίσουμε με μεθόδους που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις». Ωστόσο, όπως τόνισε, «πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι υπάρχει και μια ελληνική κοινωνία που έχει βιώσει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι».

Related Posts

%d bloggers like this: