ZoomNews

Υπό έρευνα και ο Τραμπ για πιθανή παρακώλυση δικαιοσύνης

Διευρύνεται η έρευνα του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ και τις σχέσεις συνεργατών της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα.

Στο στόχαστρο μπαίνει, πλέον, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ για πιθανή παρακώλυση δικαιοσύνης, σύμφωνα με την Washington Post. Ο Μιούλερ ζήτησε μάλιστα να καταθέσουν και τρεις πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, γνωστοποιήθηκε από έναν αξιωματούχο ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών και είδε το φως της δημοσιότητας την ίδια εβδομάδα που ο φίλος του Τραμπ Κρις Ράντι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης του Μιούλερ από τον πρόεδρο. Ο ανεξάρτητος ανακριτής που έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, προσελήφθη από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να ηγηθεί της έρευνας για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμει.

Σε μία ουσιαστική λεπτομέρεια, τον Μιούλερ διόρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την διεξαγωγή της έρευνας αυτής, μετά το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από ενδεχόμενες δικές του επαφές με Ρώσους αξιωματούχους στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο ανεξάρτητος ανακριτής από την πλευρά του θέλει ν’ ανακρίνει τον Νταν Κόουτς, Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, τον ναύαρχο Μάικλ Ρότζερς, που ηγείται της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), αλλά και τον Ρίτσαρντ Λέτζετ πρώην αναπληρωτή διευθυντή της NSA.

Οι παραπάνω αξιωματούχοι δεν είχαν καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πρόσφατες αναφορές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο τους στην προσπάθεια του Τραμπ να πείσει τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να τερματίσει έρευνα του FBI. Η έρευνα αυτή είχε ως αντικείμενο πιθανές σχέσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους. Την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο ο Κόουτς, όσο κι ο Ρότζερς αρνήθηκαν ν’ απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το ζήτημα αυτό ενώπιον του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το γραφείο του Μιούλερ ζήτησε από την NSA οποιαδήποτε έγγραφα ή σημειώσεις διαθέτει σχετικά με ενδεχόμενες επαφές και επικοινωνίες της υπηρεσίας με τον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της έρευνας για την Ρωσία.

Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” ανέφερε ότι ο ανεξάρτητος ανακριτής έχει ζητήσει να εξετάσει τους τρεις παραπάνω αξιωματούχους.

Από τον διορισμό του Ρόμπερτ Μιούλερ τον προηγούμενο μήνα έγινε φανερό ότι ο ίδιος, θα διερευνήσει τις ενέργειες του Τραμπ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να εξεταστεί από τους ανθρώπους της ομάδας του ανεξάρτητου ανακριτή.

Κατά την κατάθεση που έδωσε πρόσφατα στην Γερουσία, ο Κόμεϊ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο Μιούλερ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ μετά τα όσα υποστήριξε ο ίδιος στην ακρόασή του για το αίτημα του Τραμπ προς τον ίδιο προκειμένου να τερματιστεί η έρευνα για τον Φλιν.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται γνωστό από ανθρώπους του Τραμπ, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο απόλυσης του Μιούλερ από τον ίδιο. Ωστόσο, εάν ο πρόεδρος τελεί υπό έρευνα για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, μία κίνηση απόλυσης του Μιούλερ θα περιπλέξει πολιτικά την υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση για την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Η συλλογή πληροφοριών από το FBI σχετικά με την τέλεση κάποιου αδικήματος δεν σημαίνει ότι “«οικοδομείται» μια υπόθεση κατά του προέδρου. Στα αρχικά στάδια της έρευνας συλλέγονται πληροφορίες για το σύνολο των διαστάσεων μιας υπόθεσης. Στην συνέχεια, τα στοιχεία αυτά παραδίδονται στους εισαγγελείς, οι οποίοι τα αξιολογούν κι αποφασίζουν για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.

Το αίτημα για τις καταθέσεις των Κόουτς, Ρότζερς και Λέτζετ, καταγράφεται ως μία από τις πρώτες κινήσεις του Μιούλερ από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της έρευνας για την ρωσική εμπλοκή κι ενώ γνωστοποιήθηκε από τον Κόμεϊ ότι έχει γράψει ένα υπηρεσιακό σημείωμα για το πώς ο πρόεδρος Τραμπ του ζήτησε να σταματήσει την έρευνα για τον Φλιν. Στην κατάθεση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Γερουσία ο Κόμεϊ υποστήριξε ότι ο Μιούλερ έχει ένα αντίγραφο του σημειώματος αυτού, αλλά κι αρκετά άλλα, τα οποία έγραψε ο Κόμεϊ αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ.

Μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παρέπεμψε τις ερωτήσεις για το θέμα στον δικηγόρο του Τραμπ Μαρκ Κάσοβιτς, ενώ ένας δικός του εκπρόσωπος δήλωσε: «Η διαρροή πληροφοριών του FBI για τον πρόεδρο είναι εξωφρενική, απαράδεκτη και παράνομη.»

Ο Κόουτς, αναμένεται να καταθέσει σήμερα στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας.

ΠΗΓΕΣ: The New York Times, The Washington Post, CNN, BBC

Related Posts

%d bloggers like this: