ZoomNews

Αυτή την φορά ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ σε αφίσα ως Χίτλερ…

Δεν έχουν τέλος τα κρούσματα βίας, προπηλακισμού και εκφοβισμού πρυτάνεων και καθηγητών στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Τελευταίο θύμα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, ο οποίος αφού δέχθηκε προ ημερών την «επίσκεψη» οργισμένων φοιτητών (που προσπάθησαν να εισβάλουν με τη βία στο γραφείο του) είδε το πρόσωπό του σε αφίσα να κυκλοφορεί ως καρικατούρα του Χίτλερ.

Το περιστατικό αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και στο ΠΑΜΑΚ, με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου να καλεί, σε ανακοίνωσή της, τη Σύνοδο των Πρυτάνεων «να ξυπνήσει από το λήθαργό της και να πάρει επισήμως θέση απέναντι στα εντεινόμενα και κλιμακούμενα κρούσματα βίας, πριν να είναι πολύ αργά για τα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια».

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η «κυκλοφορία εκ μέρους ομάδας γνωστών φοιτητών συγκεκριμένης παράταξης και ενδεχομένως άλλων προσώπων, αφίσας, η οποία με ιταμό, αξιόποινο και ανήθικο τρόπο κακοποιεί το πρόσωπο και την προσωπικότητα του Πρύτανη, παραμορφώνοντάς τον σε καρικατούρα του Χίτλερ», καθώς και η ανάρτηση βίντεο στο διαδίκτυο από τους ίδιους φοιτητές, με πλάνα από την «επιδρομή» τους στο γραφείο του πρύτανη στις 18 Οκτωβρίου 2017.

«Οι επαναλαμβανόμενες, οργανωμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του Πρύτανη και κατά της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο μέχρι προσφάτως αποτελούσε νησίδα ηρεμίας και κανονικής εκπλήρωσης των ακαδημαϊκών καθηκόντων και στόχων, δείχνουν ότι αποβλέπουν ακριβώς στην άλωσή του και την υποταγή του στην παραεξουσία μειοψηφικών ομάδων που καταλύουν κάθε νομιμότητα και καταβαραθρώνουν το επίπεδο των σπουδών», τονίζεται στην ανακοίνωση της Πρυτανείας που δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα καμφθεί μπροστά σε τέτοιου είδους αθλιότητες και στα παράκεντρα εξουσίας «που με πρόσχημα προβλήματα των φοιτητών επιδιώκουν να επιβάλλουν με τη βία τις θέσεις τους».

Ειδικότερα για τον προπηλακισμό του κ. Ζαπράνη, στην ανακοίνωση της Πρυτανείας αναφέρονται τα εξής:

« -Στην τελευταία επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής εις βάρος του Πρύτανη, περίπου τριάντα φοιτητές, χωρίς τη συγκατάθεσή του τον βιντεοσκόπησαν και στη συνέχεια προέβαλαν στο διαδίκτυο αποσπασματικές εικόνες προκειμένου να τον δυσφημίσουν, χωρίς να περιγράφουν τα πραγματικά γεγονότα.

-Είναι γνωστοί στην Πρυτανεία και σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι που στα επεισόδια του περασμένου Απριλίου, παρεμπόδιζαν με τη βία την είσοδο του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο.

-Δεν εκπροσωπούν κανέναν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκτός από τους εαυτούς τους και δεν έχουν καμιά σχέση με τον επίσημο Σύλλογο Φοιτητών.

-Στην ανακοίνωσή τους δεν αναφέρουν ότι επί δυόμιση ώρες είχαν βιαίως καταλάβει την Πρυτανεία, κραυγάζοντας και παρεμποδίζοντας τη λειτουργία της.

-Δεν αναφέρουν, επίσης, ότι τόσο ο Πρύτανης όσο και οι Αντιπρυτάνεις τους εξήγησαν περισσότερες από 30 φορές ότι τα κονδύλια της σίτισης προέρχονται και κατανέμονται από το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο ορίζει το κατά κεφαλήν ποσό που δίνεται, το Υπουργείο θέτει τα κριτήρια όσων δικαιούνται σίτισης. Το Πανεπιστήμιο διαδραματίζει απλώς διεκπεραιωτικό ρόλο. Αυτό που τονίστηκε κατ’ επανάληψη ήταν ότι η Πρυτανεία ήταν πρόθυμη να τους συμπαρασταθεί και να συνυπογράψει ένα υπόμνημα προς το Υπουργείο που θα συνέτασσαν οι ίδιοι ή ακόμη να επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω της Πρυτανείας”.

Και υπογραμμίζεται οτι: “ Οι… προσβεβλημένοι φοιτητές δεν αναφέρουν ότι γρονθοκοπούσαν και κλωτσούσαν την πόρτα της Πρυτανείας για να αναγκάσουν τον Πρύτανη να βγει στον προθάλαμο. Εκεί, δημιούργησαν έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, φωνάζοντας για τα «δίκαια αιτήματά τους», να σιτίζονται δωρεάν άπαντες, να βρίσκουν δουλειά αμέσως άπαντες και να εξετάζονται στο ίδιο μάθημα όσες φορές θέλουν και όποτε θέλουν, ενώ παράλληλα και πιο χαμηλόφωνα εξαπέλυαν ευθείες απειλές εναντίον του Πρύτανη. Με την ανακοίνωση και το βίντεό τους, οι εισβολείς παραχαράσσουν την πραγματικότητα και από θύτες παρουσιάζονται ως θύματα. Επιδιώκουν να εξοικειώσουν την κοινωνία στον παραλογισμό που αποζητά τις ως δια μαγείας λύσεις στα θέματα της Παιδείας και επιτρέπει και ενθαρρύνει την άσκηση ψυχολογικής, λεκτικής και εντέλει κάθε μορφής βίας, υπό τη σκέπη του νέου νομοθετικού πλαισίου που, δυστυχώς, θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Related Posts

%d bloggers like this: