ZoomNews

Brexit εδώ και τώρα ζητά η ΕΕ

Πυκνώνουν οι φωνές στην ΕΕ που ζητούν από τη Βρετανία να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει την έξοδο της μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία από σήμερα κιόλας. Και από την άλλη οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμά τους, που εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές κάλεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να καταθέσει άμεσα την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ. Στο κείμενο που υιοθετήθηκε ζητούν από το Συμβούλιο να ακυρώσει τη βρετανική προεδρεία το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς και να γίνουν άμεσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στις προσδοκίες των πολιτών της.

Το ψήφισμα

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.

Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της υπουργού, Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τα επόμενα βήματα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το κείμενο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.

Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των Βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.

Ακύρωση της βρετανικής προεδρίας του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017

Το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το ΕΚ θα επιφέρει επίσης αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουσκ: Η ΕΕ είναι έτοιμη για τη διαδικασία του Brexit

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου ακόμη και από σήμερα, χωρίς ενθουσιασμό, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό δεν ήταν το σενάριο που ονειρευόμασταν», είπε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βέβαια πρόσθεσε πως χρειάζεται όλοι να είναι υπομονετικοί, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυτή που θα πρέπει να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ξεκάθαρα ότι χωρίς την κοινοποίηση (σ.σ. του αιτήματος αποχώρησης) από τη Μεγάλη Βρετανία, δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για τη διαδικασία διαζυγίου και τη μελλοντική σχέση (σ.σ. Μεγάλης Βρετανίας-ΕΕ).

Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «υπάρχει κάποια ανάγκη για ‘‘βαθύτερο προβληματισμό’’ για το μέλλον της ΕΕ μεταξύ των 27 υπόλοιπων μελών».

Ο κ. Τουσκ προανήγγειλε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών, πλην του Ντέιβιντ Κάμερον, για τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, που θα έχει και την προεδρία της ΕΕ, με αντικείμενο το μέλλον της Ένωσης.

Μέρκελ: Προνόμια τέλος για όποιον φεύγει από την ΕΕ

«Οποιος αποφασίζει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να περιμένει ότι θα κρατήσει τα προνόμια» δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξεκινήσουν όσο η Βρετανία δεν υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει άμεσα το αίτημα εξόδου από την Ε.Ε., προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα» στις σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών, όπως ανέφερε.

Η Αγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να πετύχει η ευρωπαϊκή ενοποίηση και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει περαιτέρω διάλυση της Ε.Ε. Υπογράμμισε, δε, ότι μια επιτυχημένη Ευρώπη είναι αυτή που τηρεί τις συμφωνίες της και τις συνθήκες της.

Γιούνκερ: «Το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργήσει όχι σήμερα, όχι αύριο το πρωί αλλά γρήγορα»

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, παρουσία όλων των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου και του Λόρδου Χιλ, απευθύνθηκε στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Επανέλαβε τη λύπη του για την επιλογή των βρετανών ψηφοφόρων την οποία όμως δήλωσε ότι σέβεται. Υπενθύμισε την κοινή δήλωση της περασμένης Παρασκευής με την οποία τα τέσσερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ζήτησαν σαφήνεια – αίτημα το οποίο επανέλαβε εκ νέου μπροστά στο Κοινοβούλιο:

«Ζητώ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσαφηνίσει το ταχύτερο δυνατόν την κατάσταση», δήλωσε. Και πρόσθεσε «όχι σήμερα, όχι αύριο το πρωί αλλά γρήγορα». Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα ήθελε να «περάσει η άποψη ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν απόρρητες συνομιλίες». Δεν θα υπάρξουν εκ των προτέρων διαπραγματεύσεις, «χωρίς κοινοποίηση, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» δήλωσε.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «δεν πρέπει να αλλάξουμε την ουσία και η ουσία είναι ότι η Ευρώπη παραμένει ένα πρόταγμα ειρήνης και ένα πρόταγμα για το μέλλον». «Δεν θα διακόψουμε την πτήση μας προς το μέλλον», σημείωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε με τη συμφωνία του παρόντος Κοινοβουλίου: να φτιάξουμε κυρίως δηλαδή μιαν Ευρώπη με λιγότερη γραφειοκρατία, «όπου πρωτεύουσα θέση θα κατέχει η κοινωνική Ευρώπη», στην οποία θα εφαρμόζεται με σοφία το Σύμφωνο σταθερότητας, μια Ευρώπη της ενέργειας, μια ψηφιακή Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης ότι «τα ιδρυτικά κράτη μέλη δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από τα υπόλοιπα, τα αποκαλούμενα ‘νέα κράτη μέλη’». «Θα αγωνιστώ μέχρι την τελευταία μου πνοή για την ενωμένη Ευρώπη» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ώρα να κατακερματίσουμε εκ νέου αυτήν την ήπειρο»

Κάμερον: Το Brexit δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, προσερχόμενος στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως «η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως θα εξηγήσει γιατί η Βρετανία αποχωρεί αλλά τόνισε πως θέλει να διαβεβαιώσει «ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εποικοδομητική».

«Η αποχώρηση δε σημαίνει ότι γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αναζητήσουμε την περισσότερο κοντινή σχέση», υπογράμμισε.

Νίκολα Στέρτζον: «Θέλουμε να διατηρήσουμε την πρόσβασή μας στην κοινή αγορά

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως είναι σημαντικό ότι η φωνή της Σκωτίας ακούγεται στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την πρόσβασή μας στην κοινή αγορά», τόνισε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς όφελος της χώρας και συμπλήρωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που ψηφίσαμε για την παραμονή με τέτοια έμφαση».

Related Posts

%d bloggers like this: