Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου για το σκάνδαλο με τα POS

Στη δέσμευση των λογαριασμών η Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προχώρησε σε δέσμευση λογαριασμών του τέως αντιπροέδρου της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές η Αρχή Ξεπλύματος διερευνά εάν στην υπόθεση αυτή έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου ήδη η υπόθεση διερευνάται από τον οικονομικό εισαγγελέα με την προοπτική να τεθούν επι τάπητος οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον αντιπρόεδρο της JumboΕυάγγελο Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με έρευνα των Κινεζικών αρχών, φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους , αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.

Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της)

Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Έλλαδος, αλλά και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρία.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Destiny Επενδυτική και τέως αντιπρόεδρος της Jumbo ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου τόνισε σε δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες ότι οι πωλήσεις ακινήτων στους Κινέζους, με ελληνικά POS ήταν καθ’ όλα νόμιμες.

Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η εταιρία ζήτησε και πήρε με νόμιμες διαδικασίες από δύο τραπεζικά ιδρύματα POS για την Eλλάδα και την Κίνα με σκοπό την πώληση ακινήτων. Οι πληρωμές έγιναν με χρήση ονομαστικών χρεωστικών καρτών των πελατών που εκδόθηκαν από τις τράπεζές τους».

Ο κ. Παπαευαγγέλου με δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες διέψευσε κάθε πληροφορία που είχε να κάνει με την εμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Επίσης σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας  οι τράπεζες άνοιξαν roaming και από το 2015-18 είχε τζίρο 40 εκατ. ευρώ για 152 ακίνητα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2017 ο τζίρος ήταν 7,4 εκατ. ευρώ. Πρώτη σταμάτησε το roαmιng η Εurobank για την Κίνα και εδώ και 1,5 μήνα η εταιρία έχει κοπεί και από την Εθνική με συνέπειες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω εμβασμάτων.

%d bloggers like this: