ZoomNews

Φράχτες παντού για τους πρόσφυγες- Αλβανία και Βουλγαρία σφραγίζουν τα σύνορα τους

Με την Βαλκανική Οδό κλειστή εδώ και τουλάχιστον τρεις ημέρες γειτονικές χώρες της Ελλάδας επιχειρούν να «σφραγίσουν» τα σύνορά τους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές.
Η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο Ιταλοί καραμπινιέροι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» βάσει σεναρίου που για την αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του ο Yπουργός Άμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.
Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».
Οι επίσημες ανακοινώσεις ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε οριστικά, πάντως, δεν δείχνουν να πτοούν τους απελπισμένους πρόσφυγες που εξακολουθούν να συρρέουν πεζή στην Ειδομένη, αψηφώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον εκεί καταυλισμό, τον οποίο επισκέφθηκε χθες και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση από εκπροσώπους των ΜΚΟ. Δεν πτοούνται ούτε οι διακινητές, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή σύλληψη στο Ορμένιο Έβρου δύο Βουλγάρων υπηκόων που μετέφεραν στοιβαγμένους σε φορτηγό 39 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ. Τους είχαν παραλάβει στην ελληνική όχθη του ποταμού για να τους μεταφέρουν στη Βουλγαρία και να συνεχίσουν από εκεί προς την Ευρώπη. «Τέτοια κρούσματα θα αυξηθούν την άνοιξη» έλεγε στην «Καθημερινή» αστυνομική πηγή της περιοχής.

Related Posts

%d bloggers like this: