ZoomNews

Γερμανικός Τύπος: Τα ίχνη της βίας-Πως το έσκασε από την Ελλάδα ο Αφγανός δολοφόνος

«Τα ίχνη της βίας» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει η Süddeutsche Zeitung το άρθρο της για τον νεαρό Αφγανό που φέρεται να σκότωσε τη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ και που οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πέρασε από την Ελλάδα.

«Χουσεΐν Κ, 17 χρονών, ασυνόδευτος ανήλικος από το Αφγανιστάν. Έτσι παρουσίασε στη δημοσιότητα στις 3 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Φράιμπουργκ, τον φερόμενο δολοφόνο και βιαστή της Μαρίας Λ. φοιτήτριας ιατρικής. Μιάμιση εβδομάδα μετά τη σύλληψη του, η υπόθεση αναδεικνύεται από δεξιούς κύκλους ως απόδειξη της αποτυχίας της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό. Ο άντρας προφανώς δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο Χουσεΐν Κ. Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων» διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Οι ελληνικές ως συνήθως και οι γερμανικές υπό πίεση. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν».

Η SZ ωστόσο παρατηρεί: «Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύθηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους».

«Πώς ήλθε ο δολοφονος της Μαρίας στη Γερμανία;» διερωτάται η Βild. Και απαντά με πηχιαίο τίτλο στην ηλεκτρονική της έκδοση: «οι Έλληνες άφησαν έτσι απλά τον ΧουσεΪν Κ. να φύγει».
H ταμπλόιντ εφημερίδα μιλά για «κρατική αποτυχία» και λέει ότι υπόλογες για το σκάνδαλο είναι κυρίως οι ελληνικές αρχές.

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Κέρκυρα

Ήταν 3 χρόνια πριν όταν ο Αφγανός, που απασχόλησε για μία ακόμα φορά με δυσάρεστο τρόπο, αποπειράθηκε να σκοτώσει στην Κέρκυρα την 20χρονη φοιτήτρια Σπυριδούλα Χάιδου, πετώντας την από έναν γκρεμό 8 μέτρων. Από την πτώση προκλήθηκαν στο σώμα της νεαρής κοπέλας βαριές κακώσεις.

 

«Την πέταξα γιατί φώναζε βοήθεια. Τρόμαξα όταν είδα να πλησιάζει ένα αυτοκίνητο την ώρα που είχα πάρει την τσάντα της. Εκείνη συνέχιζε να φωνάζει και για να της κλείσω το στόμα την πέταξα στα βράχια», είχε δηλώσει ο δράστης όταν συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές υποστηρίζοντας ότι η ηλικία του είναι 17 χρόνων. Παράλληλα δήλωσε «συγκλονισμένος» ενώ τόνιζε ότι δεν θα το ξαναέκανε γιατί έχει και ο ίδιος αδελφές.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 10 χρόνια φυλάκιση, όπως αποκαλύφθηκε χθες όμως, κατάφερε να αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου στις 31 Οκτωβρίου του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Αφγανό επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και έπρεπε να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας του μια φορά τον μήνα. Ο νεαρός είχε δηλώσει μόνιμη κατοικία στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα και παρουσιαζόταν κανονικά μέχρι τον Φλεβάρη του 2016 όταν και παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Έφυγε για την Γερμανία και λίγο καιρό μετά συνελήφθη για τη στυγερή δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ.

Πληροφορίες: Deutsche Welle

 

Related Posts

%d bloggers like this: