ZoomNews

Γκάμπριελ: Πλησιάζουμε με μεγάλη ταχύτητα στα όρια των δυνατοτήτων μας για το προσφυγικό

Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι είναι σημαντική μια συζήτηση με τους Γερμανούς για τα προβλήματα και τους φόβους τους σχετικά με τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα, ενώ ζήτησε από όσους έρχονται στη Γερμανία να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν εκεί. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη είναι να καταπολεμηθούν οι αιτίες του και κυρίως η κρίση στη Συρία.
«Οι άνθρωποι έρχονται διότι έπειτα από χρόνια πολέμου στη Συρία έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και επειδή η διεθνής κοινότητα δεν τους προσφέρει αρκετά χρήματα για τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς», τόνισε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
«Βρέθηκα πρόσφατα στην Ιορδανία στον μεγαλύτερο καταυλισμό της περιοχής: επειδή η κατάσταση εκεί έχει επιδεινωθεί δραματικά οι πρόσφυγες κυριολεκτικά ξεριζώνουν τις σκηνές τους και κατευθύνονται προς την Ευρώπη και τη Γερμανία», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι ανησυχεί καθώς «στη Γερμανία πλησιάζουμε με μεγάλη ταχύτητα στα όρια των δυνατοτήτων μας (…) Φέτος θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο αριθμό προσφύγων με μεγάλη δυσκολία. Πολλές περιοχές στη Γερμανία είναι ήδη υπερπλήρεις (…) Φυσικά το δικαίωμα στην παροχή ασύλου δεν γνωρίζει ανώτατα όρια, όμως υπάρχουν ρεαλιστικοί περιορισμοί στο βάρος που μπορούν να σηκώσουν οι κοινότητες και τα κρατίδια».
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, διότι «η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία γέφυρα την οποία μπορούμε να υψώσουμε ούτε μπροστά από την Ευρώπη ούτε μπροστά από τη Γερμανία. Κανένας φράχτης και κανένας τοίχος στον κόσμο δεν θα είναι αρκετά ψηλός ώστε να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντ’ αυτού θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία και να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν οι γειτονικές χώρες, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία».
Απευθυνόμενος στους ίδιους τους πρόσφυγες ο Γκάμπριελ είπε ότι θα πρέπει να σεβαστούν κάποιες βασικές αρχές της Γερμανίας, όπως το Σύνταγμα της χώρας, η ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, αλλά και η ισότητα των δύο φύλων.
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο μεταφραστές για τη γλώσσα, αλλά και για τον πολιτισμό», τόνισε. «Σε αυτό ελπίζω και στους μετανάστες που ζουν ήδη καιρό εδώ: Μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποια λάθη κάναμε στην ενσωμάτωσή τους και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες ποια είναι η χώρα».
Παράλληλα ο Γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία δεν θα πρέπει να αποτύχουν εξαιτίας της διαφωνίας τους για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Related Posts

%d bloggers like this: