ZoomNews

Οικονομικότερες οι επεμβάσεις στο παχύ έντερο με τις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας

Γρηγορότερη ανάρρωση και συντομότερη επιστροφή στο σπίτι και στις καθημερινές τους δραστηριότητες, έχουν oι ασθενείς που υποβάλλονται σε ελάχιστα επεμβατική (MIS) εκτομή παχέος εντέρου, συγκριτικά με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Ταυτόχρονα χρειάζονται λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και λαμβάνουν λιγότερα φάρμακα. Συνέπεια όλων αυτών των πλεονεκτημάτων είναι η μείωση του κόστους των συγκεκριμένων επεμβάσεων, καθιστώντας τες οικονομικότερες, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το κράτος.

 Αυτά έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Surgery, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 4.160 ασθενείς, ηλικίας 18 έως 64 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εκλεκτική λαπαροσκοπική (45,6%) ή ανοικτή κολεκτομή (54,4%) από τον Ιανουάριο 2010 έως το Δεκέμβριο του 2010.

 Η μελέτη έδωσε βάρος στο εύρος της αξιοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, των εξωτερικών ιατρείων νοσοκομείων, των επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, των ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών 90 ημέρες και ένα χρόνο μετά την επέμβαση, τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς να παραλείψει τον συνυπολογισμό των ημερών που έμεινε ο ασθενής μακριά από την εργασία του.

Ο επικεφαλής της μελέτης Conor P. Delaney, MD PhD, του University Hospitals Case Medical Center, Κλίβελαντ Οχάιο. δήλωσε ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση των ελάχιστα επεμβατικών λαπαροσκοπικών επεμβάσεων σε μια επίλεκτη ομάδα ασθενών που υποβλήθηκαν σε κολεκτομή οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και μικρότερη αξιοποίηση πόρων συγκριτικά με τις ανοικτές χειρουργικές προσεγγίσεις. Όπως τόνισε «Αυτό μπορεί να διευρύνει την πρόσβαση και να μειώσει το κόστος της περίθαλψης των ασθενών μακροπρόθεσμα».

 «Η κολεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή του συνόλου του παχέος εντέρου και του ορθού. Υπάρχουν διαφόρων ειδών κολεκτομές και ειδικότερα η ολική κολεκτομή, η μερική, η ημικολεκτομή και η πρωκτοκολεκτομή. Εκτελούνται συνήθως για τη θεραπεία παθήσεων του  πεπτικού, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου, της εκκολπωματίτιδας, της νόσου του Crohn, της ελκώδους κολίτιδας, καθώς και προληπτικά σε ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω μεγάλου αριθμού προκαρκινικών πολυπόδων. Διενεργείται δε προληπτικά και στα άτομα με κληρονομικές γενετικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως είναι το σύνδρομο Lynch», μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης.

 Η μελέτη διαπίστωσε ότι η λαπαροσκοπική κολεκτομή – η εκτέλεση της οποίας γίνεται μέσω τριών ή τεσσάρων μικρών τομών αντί μίας μεγάλης τομής – είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και της μειωμένης χρήσης των πόρων των νοσοκομείων σε όλους τους τομείς.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση έμειναν στο νοσοκομείο για 7,4 ημέρες και οι ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική κολεκτομή 4,5 μέρες,  ενώ το συνολικό κόστος νοσηλείας των τελευταίων ήταν μειωμένο κατά  23%.

Κατά το έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση οι συνολικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης ήταν κατά 18%  υψηλότερες για όσους υποβλήθηκαν σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι φαρμακευτικές δαπάνες κατά 13%, ενώ οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είχαν 112% περισσότερες πιθανότητες να επανεισαχθούν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιριγωτάκη, οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας υπερτερούν στις κοιλιακές και θωρακικές επεμβάσεις, όπως υποδεικνύει μεγάλος αριθμός μελετών. «Η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να τις προωθήσει  λόγω των σημαντικών οφελών στη φροντίδα των ασθενών, όπως είναι για παράδειγμα ο μειωμένος πόνος, ο περιορισμός των επιπλοκών, της θνησιμότητας και η ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και της μείωσης του κόστους της περίθαλψης που αποδεδειγμένα προσφέρει, βοηθώντας έτσι τόσο τα νοσοκομεία όσο και την ίδια την πολιτεία».

Related Posts

%d bloggers like this: