ZoomNews

Ιταλία: Στους 281 οι νεκροί εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Οι ελπίδες για να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες από τον φονικό σεισμό σβήνουν, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 281 και η επιχείρηση διάσωσης σταμάτησε σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές.
Τρεις μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην ορεινή κεντρική Ιταλία, οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι και τα συνεργεία διάσωσης συνέχισαν τις έρευνες στο Αματρίτσε που ισοπεδώθηκε από την καταστροφή αλλά δεν βρήκαν σημάδια ζωής κάτω από τα συντρίμμια.
«Μόνο ένα θαύμα μπορεί να φέρει τους φίλους μας ζωντανούς από τα ερείπια, αλλά συνεχίζουμε να ψάχνουμε γιατί πολλοί λείπουν» είπε ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζιο Πιρότσι στους δημοσιογράφους.
Στα κοντινά χωριά, όπως η Πεσκάρα ντελ Τρόντο, οι διασώστες σταμάτησαν όταν καταμετρήθηκαν όλοι οι κάτοικοι.
Η Ιταλία σχεδιάζει κρατική κηδεία για 40 από τα θύματα σήμερα Σάββατο στην κοντινή πόλη Άσκολι Πικένο. Έχει ανακοινωθεί ημέρα εθνικού πένθους με μεσίστιες σημαίες σε όλη τη χώρα.
Το τμήμα πολιτικής προστασίας στη Ρώμη δήλωσε ότι 388 άτομα νοσηλεύονται με τραύματα και 40 από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 2500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό μετά το 2009.
Οι επιζώντες που δεν έχουν πού αλλού να πάνε κοιμούνται σε σειρές από μπλε σκηνές που έχουν στηθεί κοντά στις ισοπεδωμένες τους κοινότητες. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να ξαναχτίσει την περιοχή, αλλά πολλοί ντόπιοι φοβούνται ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ.
«Φοβάμαι ότι το χωριό μας και άλλα σαν αυτό απλά θα σβήσουν. Έτσι κι αλλιώς πολλοί δεν μένουν όλο το χρόνο εδώ. Το χειμώνα αυτά τα χωριά είναι σχεδόν άδεια» είπε ο 77χρονος Σαλβατόρε Πετρούτσι από την Τρισούνγκα. «Μπορεί να είμαστε οι τελευταίοι που ζήσαμε στην Τρισούνγκα».
Πάνω από 1050 μετασεισμοί έχουν κλονίσει την περιοχή μετά τον σεισμό των 6.2 ρίχτερ, φέρνοντας νέα πλήγματα στα κτίσματα που είχαν μείνει όρθια. Μία από τις γέφυρες που οδηγούσαν στο Αματρίτσε χρειάστηκε να κλείσει την Παρασκευή, κάτι που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης.
Ο αρχικός σεισμός ήταν τόσο δυνατός που το Ακούμολι, η πόλη πιο κοντά στο επίκεντρο, βυθίστηκε κατά 20 εκατοστά, σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο της Ιταλίας.

Ούτε ένα κτίριο στο Αματρίτσε δε γλύτωσε από τον σεισμό. Πέρσι το χωριό είχε ψηφιστεί μια από τις πιο όμορφες παλιές κωμοπόλεις της Ιταλίας και ήταν περίφημο για την τοπική κουζίνα.
«Το Αματρίτσε θα χρειαστεί να ισοπεδωθεί» είπε ο δήμαρχος που κάλεσε τους νέους να μη φύγουν από την περιοχή λέγοντας ότι αυτό θα σημάνει το τέλος της κοινότητάς τους.
«Δεν υπάρχει νύχτα που να κρατάει τόσο όσο ο ήλιος να μην ξαναβγεί ποτέ. Πιστεύω ότι το Αματρίτσε θα γεννηθεί ξανά. Το χρωστάμε σε όσους έχασαν τη ζωή τους.»
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση την άμεση διάθεση 50 εκατ.ευρώ. Υποσχέθηκε ότι θα ξαναχτιστούν τα γκρεμισμένα σπίτια και ότι θα ανανεώσει την προσπάθεια να ενισχυθούν οι αδύναμες άμυνες της χώρας απέναντι στους σεισμούς.
«Θέλουμε αυτές οι κοινότητες να έχουν μια ευκαιρία για το μέλλον, όχι απλά αναμνήσεις» είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
Η Ιταλία δεν φημίζεται για την ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς. Μετά το σεισμό στην Άκιλα το 2009 οι 8300 άνθρωποι που είχαν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους, ζουν ακόμα σε προσωρινά καταλύματα.
Η καταστροφή αυτή είναι μεγάλη πολιτική πρόκληση για τον Ρέντζι που είναι στην εξουσία δυόμισι χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι είχε δεχτεί σκληρές κριτικές για την άκομψη ανταπόκρισή του στην καταστροφή της Άκιλα.
Ο Ρέντζι ζήτησε εθνική ενότητα και αρνήθηκε να δώσει υποσχέσεις για το πότε οι άστεγοι θα βρουν στέγη. «Χρειαζόμαστε το βηματισμό του μαραθωνοδρόμου» είπε.
Η ασφαλιστική εταιρία ΑΝΙΑ εκτιμά ότι λιγότερο από το ένα τα εκατό των 33 εκατομμυρίων σπιτιών στην Ιταλία είναι ασφαλισμένο για τους σεισμούς, και άρα οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα έχουν πολλά να πληρώσουν.
Αυτό σημαίνει ότι το λογαριασμό για την ανασυγκρότηση θα τον πληρώσει το κράτος. Ο υπουργός Υποδομών Γκρατζιάνο Ντελρίο είπε την Παρασκευή ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 14 εκατ.ευρώ που διατέθηκαν στην Άκιλα.
Τα περισσότερα κτίρια στην περιοχή του Αματρίτσε έχουν χτιστεί εκατοντάδες χρόνια πριν, πολύ πριν τη θέσπιση των αντισεισμικών κανόνων.
Ο υπουργός πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι είπε ότι τα 293 πολιτιστικά σημεία, πολλά από αυτά εκκλησίες, είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Related Posts

%d bloggers like this: