ZoomNews

Κοινοτικός αξιωματούχος: Σε εκκρεμότητα 9 από τα 15 προαπαιτούμενα για τη δόση

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup και οι προβλέψεις για συμφωνία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες καθώς όπως αποκαλύπτεται τα 9 από τα 15 προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δρόμος ανάμεσα στην επί της αρχής συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας και την πραγματική εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα είναι μακρύς, με τις κοινοτικές Αρχές να έχουν στα χέρια τους έναν ακόμα πιο μακρύ κατάλογο με “προαπαιτούμενα – prior actions – που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί, εγκριθεί και πιστοποιηθεί ως προς την υλοποίηση, πολύ προτού η Ελλάδα λάβει χρήματα στα χέρια για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, “αν δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλπουμ θα έχει μπροστά του εισήγηση για εκπλήρωση μόνο του 1/3 των δεσμεύσεων”, όπως δήλωνε την Παρασκευή.

Από τον ογκώδη κατάλογο με τα prior actions, υπάρχει όμως και μια λίστα με 15 μεταρρυθμίσεις κλειδιά στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να έχουν “ελεγχθεί πλήρως” πριν από όποια άλλη εξέλιξη.

Από αυτές τις δράσεις, στην πράξη, εννέα εκκρεμούν, τέσσερις έχουν εκτελεστεί και δύο βρίσκονται υπό επαλήθευση.

Συγκεκριμένα έχουν υλοποιηθεί :

– Υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού για το 2017 για την επίτευξη στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,75% του ΑΕΠ

– Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού Εσόδων.

– Νομοθέτηση του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος

– Καθιέρωση και έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων HCAP

Δύο ακόμα δράσεις έχουν υλοποιηθεί αλλά οι ελεγκτές πρέπει να επαληθεύσουν εάν έχουν εκτελεστεί αποτελεσματικά. Αυτές αφορούν:

– Υιοθέτηση νομοθεσίας και μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. (υπό επαλήθευση το αν έχει εκτελεστεί αποτελεσματικά )

– Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, π.χ. εταιρικό δίκαιο περί αφερεγγυότητας, νομική προστασία για τους υπαλλήλους που διαγράφουν τα χρέη (υπό επαλήθευση ορθής εφαρμογής)

Οι δράσεις που εκκρεμούν σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών είναι:

– Υιοθέτηση νομοθεσίας και διαρθρωτικών μέτρων (π.χ. κεντρικές προμήθειες, χαμηλότερες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, την προώθηση των γενόσημων) για τον έλεγχο των δαπανών υγείας.

– Θέσπιση νομικού πλαισίου για ένα καθεστώς εξωδικαστικών συμβιβασμών.

– Οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

– Προώθηση μεγάλων έργων ιδιωτικοποιήσεων, π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια, το λιμάνι του Πειραιά, το Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικό.

– Ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και συνδικαλιστικής δράσης με Ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές με βάση έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα.

– Εφαρμογή των (+/- 230) συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

– Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση των επενδύσεων αδειών σε τρεις βασικούς τομείς (έχει υλοποιηθεί), και την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών η οποία είναι σε εκκρεμότητα

– Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου.

– Λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Related Posts

%d bloggers like this: