ZoomNews

Mission impossible για τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας

Του Γιώργου Κύρτσου

Η εξέλιξη της μάχης για την ηγεσία στη ΝΔ επιβεβαίωσε τις υποψίες μου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά προβληματικό οργανισμό ο οποίος δοκιμάζεται από κρίση αξιοπιστίας.

Το χρέος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία της ΝΔ είναι η υπερχρέωσή της. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, οι δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν, η ΝΔ διαχειρίζεται τα χρέη της προς τις τράπεζες με τη βοήθεια της κρατικής επιδότησης και ειδικές ρυθμίσεις. Εκτίθεται όμως στην αντίληψη της ευρύτερης κοινής γνώμης εφόσον χρεοκόπησε διαχρονικά με ευθύνη σχεδόν όλων των ηγεσιών της.

Δυστυχώς όμως η ΝΔ έχει και άλλες οφειλές. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι δεν έχει πληρώσει τα τελευταία χρόνια το ενοίκιο για τις υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις της Συγγρού ενώ έχει υποχρεωθεί σε ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να μην πέσουν οι διακόπτες. Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω οφειλές προς τους εκατοντάδες υπαλλήλους της, οφειλές προς τους προμηθευτές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία αντιλαμβανόμαστε ότι έχει δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η γραφειοκρατία

Το φιάσκο με την οργάνωση της ψηφοφορίας οφείλεται και στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο της κεντρικής γραφειοκρατίας του κόμματος. Οι αρμόδιοι έδωσαν τη δουλειά του ηλεκτρονικού ελέγχου της ψηφοφορίας σε μια εταιρεία φάντασμα, η οποία βέβαια δεν είχε επαγγελματική εμπειρία στο θέμα. Δεν σκέφτηκαν καν να ελέγξουν, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, εάν είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές προετοιμασίες.

Πολλούς από τους εκπροσώπους της κεντρικής κομματικής γραφειοκρατίας τούς έχω συναντήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου προσπάθειας και της πολιτικής μου δραστηριότητας. Με ορισμένες τιμητικές εξαιρέσεις πρόκειται για άτομα με περιορισμένες επαγγελματικές και πολιτικές δυνατότητες, οι οποίοι δεν χαίρουν κοινωνικής αναγνώρισης. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολιτικό στέλεχος μπορεί να πλησιάσει περισσότερο την κοινωνία παρακάμπτοντας την κεντρική κομματική γραφειοκρατία παρά συνεργαζόμενος με αυτήν.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι η γραφειοκρατία της Συγγρού έχει αποκτήσει ένα μόνιμο χαρακτήρα και δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της εκάστοτε ηγεσίας. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπόρεσε ποτέ να συνεννοηθεί με το γραμματέα του κόμματος κ. Παπαμιμίκο και ο τελευταίος δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για το φιάσκο διαρκείας της Συγγρού ούτε φυσικά να παραιτηθεί.

Επομένως, η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο πρέπει να διαχειριστεί ένα χρέος που ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες του κόμματος αλλά πρέπει να συγκρουστεί και με την κεντρική γραφειοκρατία η οποία συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης του κόμματος.

Έλλειψη αξιοπιστίας

Ο διμέτωπος αγώνας της ηγεσίας της ΝΔ, εναντίον του χρέους και της γραφειοκρατίας, πρέπει να οργανωθεί σε εξαιρετικά δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ αξιοποιούν τα προβλήματά της για να απαξιώσουν το μήνυμά της. Ένα υπερχρεωμένο, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό κόμμα δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο στη χάραξη και προβολή μιας εναλλακτικής στρατηγικής που υποτίθεται ότι εκφράζει μια σύγχρονη προσέγγιση στα ζητήματα της οικονομίας και της διοίκησης, στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.

Η κοινωνία, η οποία έχει υποστεί τις συνέπειες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου και της αναγκαστικής προσφυγής στα μνημόνια, κρίνει με αυστηρότητα τη διαχειριστική παράδοση της ΝΔ και το χαμηλό επίπεδο των στελεχών του κεντρικού μηχανισμού. Επομένως, η οικονομική και διοικητική εξυγίανση θα επιχειρηθεί, αναγκαστικά, σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό, επικοινωνιακό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας ίσως αξίζουν περισσότερο σεβασμό από αυτόν που τους δείχνουμε γιατί διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα «γαλάζιο» mission impossible.

Δημοσιεύθηκε στην A.V.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: