ZoomNews

Μόνοι με το μνημόνιο

Της Αγγελικής Σπανού

Οι πιστωτές μας δεν βιάζονται. Και όσο καθυστερούν τόσο μεγαλώνει η κοινωνική διαμαρτυρία για το νέο ασφαλιστικό και τη λιτότητα που συνεχίζεται. Και όσο απελευθερώνεται η συλλογική δυσανεξία τόσο μειώνονται οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης. Και όσο αγχώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο χάνουν το μέτρο και την ψυχραιμία τους. Και όσο μπερδεύονται προσπαθώντας να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα τους εταίρους και την εκλογική τους βάση τόσο πιο πολύ απομακρύνονται από το στόχο της εξόδου από την ύφεση και τα μνημόνια. Και όσο βουλιάζει η οικονομία τόσο απογοητεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τους παθιασμένους υποστηρικτές του.

Ο φαύλος κύκλος φαίνεται αυτή τη στιγμή αναπόδραστος. Ο Α. Τσίπρας πέρασε τον Ρουβίκωνα και ακολουθεί τη μοίρα όλων των προκατόχων του. Οση μνημονιακή πειθαρχία και να δείξει οι δανειστές δεν ικανοποιούνται, ζητούν συνεχώς περισσότερα, εντείνουν τις πιέσεις, αυξάνουν τις απαιτήσεις τους. Οση μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να κάνει, ο ορίζοντας της απομείωσης του χρέους και την αναπτυξιακής βοήθειας διαρκώς απομακρύνεται. Οσο θάρρος και να δείξει προωθώντας επώδυνα μέτρα (στο συνταξιοδοτικό, αύριο στην φορολόγηση των αγροτών κοκ) απλώς χάνει πολιτική δύναμη χωρίς να κερδίζει καλύτερη προοπτική για τη χώρα.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι πιστωτές θα “αδειάσουν” τον εκλεκτό τους, τον άνθρωπο που κάνει τη δουλειά. Το υπέστη ο Α. Σαμαράς όταν διαπίστωσε ότι παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οι εταίροι δεν τήρησαν το λόγο τους σε σχέση με το ζήτημα του χρέους γιατί έβλεπαν την κυβέρνηση να παραπαίει και τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται. Και το βίωσε με τον πλέον τραυματικό τρόπο ο Γ. Παπανδρέου όταν τον έγδυσαν στις Κάννες.

Ολα δείχνουν πως πλησιάζουν μεσάνυχτα για τον Αλέξη Τσίπρα. Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση δεν θα στηρίξει τα νομοσχέδια που συνδέονται με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ, πλήθος επαγγελματικών ομάδων ετοιμάζονται για έξοδο στους δρόμους, οι πιστωτές ζητούν νέα μέτρα πριν καν υλοποιηθούν τα παλιά, νέες τρύπες έρχονται στο φως, η χρηματοδότηση απελευθερώνεται με δυσκολία, η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, οι δημοσκοπήσεις η μία μετά την άλλη δείχνουν ότι πέρασε ο καιρός της ηγεμονίας ΣΥΡΙΖΑ και οι λίστες της φοροδιαφυγής ή ο πόλεμος με τους παραδοσιακούς καναλάρχες δεν αρκεί για να κρατήσει τον πρωθυπουργό στα σύννεφα της υψηλής δημοτικότητας.

Σκέφτεστε να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ούτε την άνοιξη παρά την ψήφιση του ασφαλιστικού; Και να σερνόμαστε μέχρι το καλοκαίρι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και πόλωσης; Προς τα εκεί κατευθυνόμαστε.

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: