ZoomNews

Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η στροφή από το Grexit στο Grinvest και πόσο θα κρατήσει…

Του Γιώργου Κουβαρά

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς και όσα προηγήθηκαν, με την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν την πολιτική στροφή του Αλέξη Τσίπρα: Από το φλερτ με το Grexit στο κυνήγι του Grinvest. Είναι αυτό που άλλοι ονομάζουν “στροφή στην κανονικότητα”, άλλοι “στροφή στη Σοσιαλδημοκρατία” κι άλλοι απλώς “κωλοτούμπα”. Όπως κι αν το πει κανείς, πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Τσίπρας της ΔΕΘ του 2017 είναι εντελώς άλλος άνθρωπος από τον Τσίπρα της ΔΕΘ του 2014 (όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση) και αρκετά διαφορετικός από τις προηγούμενες εμφανίσεις του εκει το 2015 και το 2016, ως πρωθυπουργός.

Αυτά που ακούσαμε τις δυο τελευταίες μέρες στη ΔΕΘ είναι περίπου αυτά που θα έλεγε οιοσδήποτε πρωθυπουργός: Θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από το μνημόνιο, όταν βγούμε θα ελαφρύνουμε τους αδύναμους, κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός… Ούτε παροχές, ούτε συγκρούσεις με τους δανειστές, ούτε καν μια κακή κουβέντα για τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν! Εάν υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός εννοεί αυτά που είπε στη ΔΕΘ (πράγμα που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τις προηγουμενες εμφανίσεις του) τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το πρώτιστο μέλημά του είναι το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει σε τροχιά ανάκαμψης την ελληνική οικονομία. Μπορεί, λοιπόν, ο Αλέξης Τσιπρας να επενδύσει πολιτικά στο success story; Πόσο αξιόπιστος είναι στη στροφή του προς το Grinvest, την “κανονικότητα”, τη Σοσιαλδημοκρατία; Το γεγονός είναι ούτως ή άλλως, ότι η αξιοπιστία δεν είναι το “φόρτε” του. Εάν όμως το ξεχάσουμε αυτό και υποθέσουμε ότι ετούτη τη φορά εννοεί αυτά που λέει, τότε πόσο πιθανό είναι να του βγει αυτή η στροφή, να τον οδηγήσει δηλαδή σε ένα αποτέλεσμα θετικό για τη χώρα, για τον ίδιον και το κόμμα του;

Οι πιθανότητες να αποδώσει η στροφή Τσίπρα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Πρώτον, γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να την εφαρμόσουν στην πράξη. Δεύτερον, γιατί έχει σχεδιαστεί στο πόδι και δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Τρίτο και κυριότερο: δεν έχει αρκετό ακροατήριο, γι’ αυτό και θα εγκαταλειφθεί πολύ σύντομα. Εξηγούμαι: Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεται ότι η μάχη της πολιτικής κυριαρχίας θα δοθεί στο κέντρο. Το δίπολο Δεξιά – Αριστερά, εξασθενεί και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κατάκτηση του λεγόμενου “μεσαίου χώρου”. Εκεί στοχεύει από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκεί θα στοχεύσει και ο νέος αρχηγός της Κεντροαριστεράς που θα προκύψει από τη βάση. Εκει προσπαθεί – σωστά – να στοχεύσει και ο Τσιπρας. Το μεγάλο πρόβλημά του σε αυτό το χώρο είναι η χαμηλή προσωπική του αξιοπιστία (έχει πει πολλές ακρότητες και πολλά ψέματα που κάνουν τους κεντρώους καχύποπτους απέναντί του). Αν υπάρχουν κάποιοι ψηφοφόροι που θα μπορούσαν να “τσιμπήσουν” από την κεντρώα στροφή του Τσίπρα, είναι κυρίως αυτοί που θεωρούν ξεπερασμένα τα λεγόμενα “παλιά κόμματα”. Ακόμη και σε αυτούς, όμως, τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητειας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η εικόνα της νέας διαπλοκής και η φθορά της εξουσίας, καθιστά πλέον τον Αλέξη Τσίπρα μέρος του προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά η στροφή του προς το Κέντρο και η προσαρμογή του στο “σύστημα”, αποξενώνουν τον πρωθυπουργό από το αριστερό του ακροατήριο και μικραίνουν εντυπωσιακά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Στο κέντρο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ η πρώτη, ούτε καν η δεύτερη επιλογή. Γι’ αυτό, πολύ σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα, θα δούμε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει τα αντίθετα από αυτά που είπε στη ΔΕΘ σε σχέση με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και να επιστρέφει στην αριστερή ρητορεία που του εγγυάται – αν μη τι άλλο – ένα αξιοπρεπές ποσοστό για να περάσει στην αντιπολίτευση με το κεφάλι ψηλά.

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: